Delikatne danie o wyśmienitym smaku to zupa krem z batatów. Ta przyprawa będzie kluczowa

Zupa krem z batatów to pomysł na zdrowy i bardzo smaczny obiad. Jej delikatna struktura i wyjątkowy smak sprawią, że każdy będzie sięgał po dokładkę. Najlepiej smakuje podana z grzankami i natką pietruszki.

Szukasz pomysłu na zupę? Krem z batatów będzie idealnym rozwiązaniem na wiosenny obiad. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Tajemnicą jej dobrego smaku jest suszona papryka i odrobina miodu. Smak podkreślą też dodatki takie jak ser feta czy grzanki.

Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?

Przepis na zupę krem z batatów. Z dodatkiem tej przyprawy będzie miała jeszcze lepszy smak

Do przygotowania zupy krem będą potrzebne jedynie bataty, cebula, czosnek i kilka przypraw. Jeżeli wolisz dania o wyraźniejszym smaku, do zupy można dodać odrobinę pieprzu cayenne lub sosu tabasco.

Składniki:

  • litr wody,
  • dwa bataty,
  • płaska łyżeczka suszonej papryki,
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser feta,
  • grzanki,
  • natka pietruszki do podania.

Krem z batatów najlepiej podawać z grzankami i serem feta

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz bataty. Po usunięciu skórki pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i pokrój cebulę.
  3. Wyjmij ząbki czosnku z łupin i przekrój je na połówki.
  4. W garnku, w którym będziesz gotował zupę podsmaż pokrojoną cebulę na maśle.
  5. Bataty i czosnek dodaj do cebuli i smaż przez kolejne dwie minuty. Zalej całość wodą i zagotuj.
  6. Gotuj zupę przez około dwadzieścia minut pod przykryciem.
  7. Dopraw zupę suszoną papryką, miodem, solą i pieprzem pod koniec gotowania, kiedy bataty zmiękną. Następnie zmiksuj całość na jednolity krem.

Zupę krem z batatów najlepiej podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym oraz z kawałkami sera feta. Dodatkowo można posypać ją posiekaną natką pietruszki i polać oliwą.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA