Jak się robi kopytka? Otóż wbrew pozorom to popularne danie jest dosyć proste w przygotowaniu. Niektórzy przyrządzają klasyczną wersję z wykorzystaniem samych ziemniaków, inni zaś chętnie sięgają po kopytka z serem i ziemniakami. Jednak kiedy mamy do czynienia z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub alergią, warto wypróbować przepis z użyciem mąki kukurydzianej.
Jeśli nie wiesz, jak zrobić kopytka bezglutenowe, aby były miękkie i nie rozpadały się podczas gotowania, wypróbuj nasz sprawdzony przepis. Do ziemniaków dodaj nieco twarogu, to on jest tym sekretnym składnikiem, który sprawi, że kluseczki będą delikatne i lekko soczyste. Choć zazwyczaj tradycyjna kuchnia polska obfituje w dania oparte na mące pszennej, to jednak korzystając z kukurydzianego odpowiednika, zaserwujesz pyszny obiad bezpieczny dla każdego.
Składniki:
Jeśli nie masz sera lub chcesz z niego zrezygnować, wówczas wystarczy zmienić nieco proporcje. Kopytka bezglutenowe z ziemniaków wykonaj, dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz pięć łyżek kukurydzianej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.