Jak zrobić kopytka? Wybierz inną mąkę i dodaj jeden tani składnik. Będą mięciutkie i delikatne

Kopytka bezglutenowe to marzenie wielu osób. Wbrew pozorom nie każdy może sięgać po tradycyjną kuchnię. Dlatego odpowiedni dobór składników jest bardzo istotny kiedy chcesz na nowo poczuć smaki dzieciństwa. W tym celu pomocna jest konkretna mąka.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Jak się robi kopytka? Otóż wbrew pozorom to popularne danie jest dosyć proste w przygotowaniu. Niektórzy przyrządzają klasyczną wersję z wykorzystaniem samych ziemniaków, inni zaś chętnie sięgają po kopytka z serem i ziemniakami. Jednak kiedy mamy do czynienia z celiakią, nadwrażliwością na gluten lub alergią, warto wypróbować przepis z użyciem mąki kukurydzianej.

Przepis na kopytka z serem. Wersja bezglutenowa

Jeśli nie wiesz, jak zrobić kopytka bezglutenowe, aby były miękkie i nie rozpadały się podczas gotowania, wypróbuj nasz sprawdzony przepis. Do ziemniaków dodaj nieco twarogu, to on jest tym sekretnym składnikiem, który sprawi, że kluseczki będą delikatne i lekko soczyste. Choć zazwyczaj tradycyjna kuchnia polska obfituje w dania oparte na mące pszennej, to jednak korzystając z kukurydzianego odpowiednika, zaserwujesz pyszny obiad bezpieczny dla każdego.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g twarogu,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej,
  • jajko,
  • sól.

Jeśli nie masz sera lub chcesz z niego zrezygnować, wówczas wystarczy zmienić nieco proporcje. Kopytka bezglutenowe z ziemniaków wykonaj, dodając trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz pięć łyżek kukurydzianej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kopytka bezglutenowe z mąki kukurydzianej. Przepis krok po kroku

  1. Ugotowane ziemniaki wystudź. Następnie przeciśnij przez praskę. Wrzuć do misy.
  2. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zblenduj. Dodaj do ziemniaków.
  3. Przesiej obie mąki i wbij jajko, wsyp sól.
  4. Za pomocą dłoni wyrób jednolite ciasto. Podziel na trzy części.
  5. Z każdej z nich uformuj długi wałeczek. 
  6. Ostrym nożem pokrój całość na drobne prostokąty lub romby.
  7. Zagotuj wodę i wsyp dwie łyżki soli. 
  8. Kopytka wrzucaj delikatnie do wrzątku. Zamieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki. 
  9. Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, gotuj je około dwóch minut.
  10. Używając łyżki cedzakowej, ostrożnie wyciągnij kopytka i przełóż na durszlak. 
  11. Przepłucz ciepłą wodą i przełóż na talerz.
  12. Podawaj z rozpuszczonym masłem i odrobiną cynamonu zmieszanego z cukrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA