Kokosowa rozkosz, czyli ekspresowe bounty. Kultową słodycz przygotujesz z zaledwie trzech składników

Zamiast wędrować do sklepu i pałaszować drogie słodycze postaw na domowe rarytasy. Kokosowa rozkosz zwana bounty, to zaledwie trzy kładniki, a całość przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy pamiętać o kilku szczegółach i rozpływające się w ustach batoniki są gotowe!

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma nic prostszego od przygotowania ekspresowych słodkości w domu. Czasami krótka lista produktów okaże się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, a dodatkowe udoskonalenia wcale nie są potrzebne. Tak właśnie jest z batonikami bounty domowej roboty - szybkie, smaczne i proste w składzie. 

Kokosowe batoniki z trzech prostych i tanich składników 

Czasami każdy ma moment słabości i ochotę na coś słodkiego. Jeśli jednak nie widzi ci się wychodzić z domu do sklepu, wystarczy kilka produktów, by zaspokoić głód na łakocie. Jak się okazuje, czasami hasło mniej znaczy więcej, sprawdza się w kuchni wręcz idealnie. Przykładem są kokosowe batoniki bounty, które smakują wręcz rewelacyjnie, a w składzie figurują jedynie trzy składniki, które na dodatek z pewnością każdy znajdzie w domu. 

Bounty to nic innego jak odpowiednio przygotowane wiórki kokosowe, oblane wyborną czekoladą - może być gorzka, mleczna, a dla wybrednych nawet biała lub bez dodatku cukru. Przepis jest dziecinnie prosty i poradzi sobie z nim nawet największy cukierniczy laik. Wystarczy połączyć wiórki kokosowe ze słodkim mleczkiem, a następnie podpiec je w zamrażalce. Ważnym szczegółem jest jednak odpowiedni kształt. Może przypominać kultowy batonik, pralinę lub dowolnego zawijasa - tu panuje zupełna dowolność. Później tylko czekoladową kąpiel i gotowe!

Zobacz wideo Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser

Przepis na kultowe łakocie bounty, czyli kokosową słodycz

Składniki: 

  • trzy szklanki wiórków kokosowych, 
  • szklanka mleka skondensowanego słodzonego, 
  • 200 g czekolady mlecznej lub innej dowolnej.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku przesyp wiórki kokosowe do dużej, szklanej misy. 
  2. Do sypkiego produktu dodaj słodkie mleko skondensowane. 
  3. Oba produkty dokładnie wymieszaj.
  4. Zwilż dłonie i formuj z masy batoniki. Wskazówka - nic nie stoi na przeszkodzie, by masa przybrała kształt małych kuleczek lub np. serduszek. 
  5. Tak przygotowane wiórki ułóż na dużym talerzu lub blaszce i przełóż do zamrażalki na 20 minut. 
  6. Po tym czasie wyciągnij bounty. 
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą porcję kokosowych batoników zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na kratkę. Gdy polewa zastygnie, można zajadać się słodyczami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.