Przepis na naleśniki. Zrób kolorową wersję, a zachwycisz dzieciaki! Zapomnij o sztucznych barwnikach

Naleśniki to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci. Jeśli jednak przyrządzasz je dość rzadko, zastanawiasz się, jaki przepis jest najlepszy. Ważne, aby uzyskać delikatnie i cienkie ciasto, które nie zdominuje smaku farszu. Przełam nudę w kuchni i zrób kolorowe naleśniki! Przepis jest bardzo prosty.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Ciasto na naleśniki to klucz do przyrządzenia udanej przekąski. Jednak czasem zdarza się, że ostatecznie smak i konsystencja odbiega od oczekiwanego rezultatu. Dlatego kluczowe są proporcje. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, lub ucieszyć dzieci przygotuj zieloną wersję popularnego przysmaku.

Jak zrobić zielone naleśniki? Sekret tkwi w składnikach

Prosty przepis na naleśniki to przepustka do udanego obiadu lub smacznej przekąski. Podstawą się produkty dobrej jakości. Warto zaznaczyć, że ciasto nie musi być zawsze tej samej barwy. Korzystając z naturalnych metod w łatwy sposób możesz sprawić, że naleśniki będą przypominały kolory tęczy. Jak to zrobić? Na rynku dostępne są różne barwniki, jednak nasza propozycja jest nieco inna. Zielone naleśniki można przygotować, używając szpinaku

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Nadzienie:

  • 2 szklanki mleka,
  • budyń,
  • 3 banany,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • gorzka czekolada.

Różowe naleśniki powstaną jeśli do ciasta wlejesz trochę soku z buraka. Niebieską, lub lekko fioletową barwę uzyskasz za pomocą soku z jagód, a pomarańczowe naleśniki wyjdą idealnie kiedy dodasz kurkumę.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki z budyniem. Przepis krok po kroku

  1. Do miski wlej mleko. 
  2. Wbij jajka i przesiej mąkę.
  3. Szpinak umyj, osusz i wrzuć do blendera kielichowego. Zmiel tak, aby powstała jednolita, gładka konsystencja. Dodaj do pozostałych składników.
  4. Ciasto zmiksuj za pomocą robota kuchennego, wsyp sól. Wymieszaj.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Usmaż naleśniki z obu stron.
  6. Przygotuj nadzienie. Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  7. Śmietankę zagrzej, ale nie gotuj.
  8. Banany obierz i pokrój w plastry.
  9. Czekoladę podziel na małe części i zalej gorącą śmietaną. Wymieszaj. 
  10. Naleśniki wysmaruj budyniem i zawiń. Polej czekoladą i podawaj z bananami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.