Smak tradycyjnego rosołu podkręcisz tymi przyprawami. Każdy sięgnie po dokładkę

Planujesz ugotować tradycyjny rosół, ale nie wiesz, jak podkreślić jego smak? Wystarczy dodać do niego kilka przypraw, które z pewnością masz w kuchni. To one sprawią, że zniknie w okamgnieniu.

Rosół to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia czasu. Rozgrzewa, dodaje energii i leczy przeziębienia. Jak go przyrządzić, aby miał idealny smak? Wystarczy dobrać właściwe proporcje składników i odpowiednio go przyprawić. 

Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?

Przepis na tradycyjny rosół. Doskonały smak uzyskasz łącząc poniższe składniki

Smak tradycyjnego rosołu podkręcisz dodając do niego kilka suszonych grzybów, szczyptę suszonej natki pietruszki oraz małą garść lubczyku.

Składniki:

  • połowa kurczaka,
  • pół kilograma antrykotu wołowego,
  • 5 marchwi,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • biała cebula,
  • dwa liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • lubczyk,
  • suszone grzyby,
  • suszona natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Rosół najlepiej podawać z kawałkami marchwi oraz ze świeżą natką pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku i zagotuj.
  2. Do gotującego się mięsa dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj mięso przez około godzinę na małym ogniu. W tym czasie przygotuj warzywa.
  3. Obierz i umyj marchwie, pietruszkę i połowę selera. Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do mięsnego wywaru. Cebulę obierz z łupin i opal. Gotuj rosół na małym ogniu przez kolejne półtorej godziny.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. 

Rosół najlepiej podawać z makaronem i z dodatkiem marchwi z gotowania zupy. Dodatkowo warto posypać go posiekaną natką pietruszki. Świetną alternatywą dla makaronu mogą okazać się tradycyjne lane kluski.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: