• Link został skopiowany

Smak tradycyjnego rosołu podkręcisz tymi przyprawami. Każdy sięgnie po dokładkę

Planujesz ugotować tradycyjny rosół, ale nie wiesz, jak podkreślić jego smak? Wystarczy dodać do niego kilka przypraw, które z pewnością masz w kuchni. To one sprawią, że zniknie w okamgnieniu.
Rosół (zdjęcie ilustracyjne)
Waldek Sosnowski / Agencja Wyborcza.pl

Rosół to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia czasu. Rozgrzewa, dodaje energii i leczy przeziębienia. Jak go przyrządzić, aby miał idealny smak? Wystarczy dobrać właściwe proporcje składników i odpowiednio go przyprawić. 

Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?

Przepis na tradycyjny rosół. Doskonały smak uzyskasz łącząc poniższe składniki

Smak tradycyjnego rosołu podkręcisz dodając do niego kilka suszonych grzybów, szczyptę suszonej natki pietruszki oraz małą garść lubczyku.

Składniki:

  • połowa kurczaka,
  • pół kilograma antrykotu wołowego,
  • 5 marchwi,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • biała cebula,
  • dwa liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • lubczyk,
  • suszone grzyby,
  • suszona natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Rosół najlepiej podawać z kawałkami marchwi oraz ze świeżą natką pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku i zagotuj.
  2. Do gotującego się mięsa dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj mięso przez około godzinę na małym ogniu. W tym czasie przygotuj warzywa.
  3. Obierz i umyj marchwie, pietruszkę i połowę selera. Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do mięsnego wywaru. Cebulę obierz z łupin i opal. Gotuj rosół na małym ogniu przez kolejne półtorej godziny.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. 

Rosół najlepiej podawać z makaronem i z dodatkiem marchwi z gotowania zupy. Dodatkowo warto posypać go posiekaną natką pietruszki. Świetną alternatywą dla makaronu mogą okazać się tradycyjne lane kluski.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: