Rosół to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia czasu. Rozgrzewa, dodaje energii i leczy przeziębienia. Jak go przyrządzić, aby miał idealny smak? Wystarczy dobrać właściwe proporcje składników i odpowiednio go przyprawić.
Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?
Przepis na tradycyjny rosół. Doskonały smak uzyskasz łącząc poniższe składniki
Smak tradycyjnego rosołu podkręcisz dodając do niego kilka suszonych grzybów, szczyptę suszonej natki pietruszki oraz małą garść lubczyku.
Składniki:
- połowa kurczaka,
- pół kilograma antrykotu wołowego,
- 5 marchwi,
- korzeń pietruszki,
- pół selera,
- biała cebula,
- dwa liście laurowe,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- lubczyk,
- suszone grzyby,
- suszona natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Rosół najlepiej podawać z kawałkami marchwi oraz ze świeżą natką pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku i zagotuj.
- Do gotującego się mięsa dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj mięso przez około godzinę na małym ogniu. W tym czasie przygotuj warzywa.
- Obierz i umyj marchwie, pietruszkę i połowę selera. Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do mięsnego wywaru. Cebulę obierz z łupin i opal. Gotuj rosół na małym ogniu przez kolejne półtorej godziny.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem.
Rosół najlepiej podawać z makaronem i z dodatkiem marchwi z gotowania zupy. Dodatkowo warto posypać go posiekaną natką pietruszki. Świetną alternatywą dla makaronu mogą okazać się tradycyjne lane kluski.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl