Treściwe śniadanie, które zapełni brzuch na długo. Nie zapomnij o tych kawałkach, to one są kluczowe

Śniadaniowa rozkosz, jaką zapewni to danie, pozytywnie napędzi cię na resztę dnia. Lista składników nie jest zbyt długa, a czas przygotowania nie zajmie całego poranka. Można się za to spodziewać, że danie zaskoczy różnymi smakami, które nie są łatwe do podrobienia.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Śniadaniem rozpoczynamy każdy nowy dzień i to właśnie ten posiłek jest najważniejszy w ciągu całej doby. Dzięki niemu wprawiamy się w dobry nastrój i samopoczucie, a zapomnienie o zjedzeniu go może dla niektórych nie być dobrą opcją. Jednak codzienne wymyślanie coraz to nowszych potraw może się kiedyś znudzić, dlatego przychodzimy na pomoc.

Aby zacząć dzień jak najlepiej, proponujemy zrobić danie, które nie tylko jest smaczne, lecz także bardzo sycące. Jest nim faszerowany boczkiem i serem ziemniak, którego wierzch udekorowany jest świeżym jajkiem. Całość zapieka się w piekarniku przez kilka minut. Po wyciągnięciu można zaserwować ciepłe i treściwe śniadanie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Propozycja może również znaleźć swoje miejsce jako dodatek obiadowy. Aby nie była za sucha, najlepiej podać ją z ulubionym sosem. Nie można jednak zapomnieć o kawałkach boczku. To właśnie on nadaje chrupkości.

Przepis na jajka zapiekane w ziemniakach z bekonem

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 6 jajek,
  • 150 g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i wyczyść z nieczystości. Następnie bez dzielenia na mniejsze kawałki ugotuj do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu przetnij je na pół i wydrąż środki.
  2. Boczek pokrój w większą kostkę i przysmaż go na suchej patelni.
  3. Na dnie każdej ziemniaczanej skórki ułóż starty na grubych oczkach ser, kawałki boczki, a także do każdego wbij jedno jajko.
  4. Wierzch posyp ponownie serem, a także solą i pieprzem. Całość zapiecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 20-25 minut.
  5. Po wyciągnięciu podawaj na gorąco z ulubionym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.