Czulent to przysmak kuchni żydowskiej. Polakom również zasmakuje, a to dzięki doborowej liście składników

Czulent to danie, które nie jest zbyt popularne wśród Polaków. Pomimo że uwielbiamy gulasz, to ten rodzaj jest nam nieznany. Tradycyjnie jego przygotowanie trwa znacznie dłużej, lecz my gotujemy to ekspresowo. Wybór mięsa jest ważny, dlatego trzeba zrobić to ostrożnie.
Zobacz wideo Przepis na zupę gulaszową

Kuchnia świata jest popularnym obiadowym wyborem. Coraz częściej sięga się po potrawy, których na co dzień nie można znaleźć w polskim menu. Propozycją, która może spodobać się większości jest żydowskie danie o nazwie czulent. Może ono przypominać znany nam gulasz, jednak składniki i tradycyjny sposób przygotowania nieco się od niego różni. Przede wszystkim ta potrawa powinna być robiona na wolnym ogniu, a tradycja mówi o tym, że kiedyś przygotowywano ją w rozgrzanym piecu. Znajdują się w niej warzywa, koszerne mięso, a także kasza jaglana, czy soczewica. Wszystko dopełnione jest aromatycznymi przyprawami.

Przepis na czulent z warzywami

Składniki 

  • 500 g wołowiny gulaszowej,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • liście laurowe,
  • kulki ziela angielskiego,
  • szklanka wody,
  • 150 g czerwonej soczewicy,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • świeża pietruszka,
  • oliwa lub olej.

Sposób przygotowania

  1. Wołowinę pokrój w kostkę i umieść ją na rozgrzanej patelni, na której grzeje się oliwa. Delikatnie ją obsmaż i zdejmij z ognia.
  2. Wszystkie warzywa obierz, w razie potrzeby przemyj i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy i umieść na niej posiekaną cebulę i seler. Smaż je przez parę chwil, następnie dodaj resztę warzyw. Smaż całość przez około 5 minut. Na koniec dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Do składników wlej wodę i wsyp sól wraz z pieprzem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj czerwoną soczewicę i jeśli jest taka potrzeba dolej wodę.
  6. Tak przygotowane składniki duś pod przykrywką przez następne 25 minut. Gdy warzywa staną się miękkie dodaj passatę oraz pozostałą część przypraw według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj na ciepło, a wierzch udekoruj świeżą pietruszką.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA