Szparagi na grilla. Doskonały dodatek w sam raz na majówkę. Przygotowanie zajmie tylko 5 minut

Szparagi na grilla to doskonały pomysł, by urozmaicić menu. W końcu kwietnia zaczyna się sezon na nie, który potrwa do czerwca. Warto skorzystać z tego sezonowego warzywa, które nie jest u nas dość doceniane.

Szparagi na grilla - na majówkę i nie tylko

Szparagi na grilla to doskonały pomysł, bo odznacza się prostotą. Jednocześnie można wykorzystać warzywo sezonowe, które podkreśli specyfikę majówkowego menu. Szparagi są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też mogą być różnorodnie wykorzystane. Pasują jako dodatek do mięs, sałatek lub traktowana oddzielnie przekąska. Do grillowania poleca się przy tym szparagi zielone, bo mają bardziej zwartą strukturę i większa jest pewność tego, że nieźle zniosą obróbkę termiczną. 

Grillowane ziemniaczki ze szparagamiGrillowane ziemniaczki ze szparagami Fot. Marcel Fulsche / shutterstock.com

Okazuje się przy tym, że szparagi warto jeść z uwagi na ich korzystny wpływ na zdrowie. Mają niską zawartość kalorii, ale wysoką m.in. kwasu foliowego zalecanego kobietom w ciąży. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na stan włosów, skóry, kości i zębów. Posiadają w sobie składniki, które sprzyjają zapobieganiu powstawania nowotworów i choroby Alzheimera. 

Jak zrobić szparagi z grilla? Odmiana zielona

Jak zrobić szparagi z grilla? Odmiana zielona nie wymaga zbyt wielu działań. Zwykle do ich przygotowania wybiera się przyprawy dobrze podkreślające ich smak. Dodatkowo wystarczy delikatne skropienie warzyw oliwą. Oczywiście wcześniej niezbędne jest ich umycie i odcięcie zdrewniałych końcówek. W przypadku stawiania na kuchnię z dodatkiem mięsa, często spotyka się praktykę grillowania szparagów owiniętych w boczek lub szynkę

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak przygotować szparagi na grilla? Odmiana biała

Białe szparagi będą nieco trudniejsze w grillowaniu. Jeśli ktoś zdecyduje się jednak na ich wybór, powinien uwzględnić kilka kwestii. Jak zatem przygotować szparagi na grilla? Podobnie jak przy zielonych, trzeba usunąć zdrewniałe i niejadalne części. Konieczne jest jednak także ich obranie. Również tutaj należy skorzystać z ulubionych przypraw i skropić je oliwą z oliwek. Kluczowe jest to, aby postawić na białe szparagi dobrej jakości. Także podczas grillowania trzeba je ostrożnie przewracać po to, by się nie rozpadły. 

Białe szparagiBiałe szparagi Fot. Pixabay

Jakie szparagi na grilla?

Jakie szparagi na grilla będą najlepsze? Rozróżnienie na odmianę białą i zieloną bywa tu istotne, chociaż także białe szparagi dobrej jakości powinny dobrze znieść działanie wysokich temperatura. Warto jednak stawiać na takie egzemplarze, które są młode i jędrne. Wybór przerośniętych i łykowatych skazuje nas na to, że po zakończeniu gotowania również takie pozostaną. 

Ile piec szparagi na grillu?

Grubość szparagów ma pewien wpływ na to, jak długo będą musiały podlegać obróbce termicznej. Co do zasady jednak czas ten jest dość podobny. Ile piec szparagi na grillu? Najczęściej trzeba na to poświęcić od 15 do 20 min. Trzeba przy tym sprawdzać ich stan, aby się nie przypaliły. Dodatkowo niezbędne jest ich przekręcanie. Warto dodać, że szparagi będą bardziej aromatyczne wtedy, gdy wcześniej pokryje się je marynatę. Można ją stworzyć w oparciu o podstawowe produkty takie, jak sos sojowy, oliwa z oliwek i przyprawy. 

Zobacz też: Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Lista składników i dodatków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.