Dlaczego akurat ryba z grilla? Jak zrobić pyszne danie, które zachwyci domowników i gości? Przede wszystkim im bardziej różnorodne będzie menu, tym lepiej. Zwłaszcza w przypadku większego garden party powinniśmy postawić nie tylko na mięso, ale także ryby i grillowane produkty wegetariańskie czy wegańskie.
Halibut - przepis na pyszną rybę z grilla Fudio/iStock
Samo grillowanie ryby wymaga podstawowego przygotowania. Duże okazy należy przygotowywać w formie steków, mniejsze można w całości. Dobrze jest wcześniej przygotować prostą marynatę. Grillując filety, musimy pamiętać o ich skłonności do rozpadania się. Dlatego przydatna będzie folia aluminiowa.
Jaka ryba jest najlepsza z grilla? Akurat tutaj wybór jest bardzo duży i można postawić na jeden spośród powszechnie cenionych gatunków. Mowa tu choćby o rybach takich, jak łosoś, makrela, dorada czy tuńczyk. Warto jednak pamiętać o tym, że majówkowe menu rządzi się swoimi prawami. Dlatego być może ciekawą opcją stanie się wybór gatunku rzecznego lub charakterystycznego dla wód polskich - choćby pstrąga, okonia lub sandacza. Świeżość będzie tu podstawowym atutem. Można także stawiać na inne gatunki ryb, ale trzeba pamiętać o tym, by cechowały się niewielką ilością ości i zwartą budową, która ułatwi ich grillowanie. Nie warto stawiać na ryby głęboko mrożone, bo mogą się rozpadać podczas obróbki cieplnej.
Jak powinna być przygotowana ryba z grilla? Ile czasu trzeba ją marynować przed obróbką termiczną? Przywykliśmy do tego, że mięso powinno pozostawać w marynacie na całą noc, czyli przynajmniej kilka lub kilkanaście godzin. W przypadku ryb tak długie oczekiwanie nie jest konieczne. Prosta marynata zrobiona z wina, soku z cytryny i czosnku z przyprawami jest przeznaczona do szybkiego wykorzystania. Często wystarczy, aby ryba przeleżała w niej godzinę lub dwie.
Pstrąg grillowany fot. diamant24 / shutterstock.com
Jak powinna być przygotowana ryba z grilla? Ile piec to danie? Warto przede wszystkim zapamiętać, że mięso powinno mieć od 3 do 9 cm grubości. Powinno być delikatnie posmarowane olejem lub oliwą i układane na czystym i rozgrzanym ruszcie. Ile grillować? Warto robić to na średnim ogniu. Czas wyznacza prosta zasada: 3 do 4 min na 1 cm grubości ryby. Warto pamiętać, że długość grillowania zależy też od gatunku ryby, zwartości jej mięsa i zawartości tłuszczu.
Ryba z grilla elektrycznego? Jak długo ją przygotowywać? Zasady są tu podobne jak w przypadku grillowania mięsa innego rodzaju. Wśród zaleceń producentów takich urządzeń można znaleźć podpowiedzi, aby np. dorsz o grubości od 1 do 4 cm był grillowany od 6 do 15 min. W przypadku takiego sprzętu bezwzględnie warto zapoznać się z zaleceniami producenta.
Ile kalorii ma ryba z grilla? Ogromne znaczenie będzie tu oczywiście miał jej gatunek i sposób przyrządzenia. Przykładowe dane:
Zobacz też: Marynata do schabu - prosty sposób na miękkie i soczyste mięso. Ważne są proporcje i przyprawy