Dodaj ketchup do mąki, a oniemiejesz. Takie połączenie składników to sposób na pyszną przekąskę

Szukasz pomysłu na przekąskę, którą zrobisz w okamgnieniu? Podajemy przepis na placki, które sprawdzą się jako drugie śniadanie czy popołudniowa przekąska. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy połączyć cztery składniki.

Przedstawiamy przepis na placki, do których przygotowania będą potrzebne mąka, woda i... ketchup, a także sos tabasco. Ich przyrządzenie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć placki w głębokim tłuszczu. Placki smakują najlepiej podawane z sosem pieczarkowym.

Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?

Przepis na placki z czterech składników. Jeden cię zaskoczy

Placki przygotujesz, korzystając jedynie z wody, mąki i ketchupu oraz sosu tabasco, który doda pikantnej nuty i podkreśli ich smak. Dodatkowo do przyrządzenia sosu będą potrzebne pieczarki, mleko oraz pęczek koperku. Do smażenia najlepiej użyć oleju rzepakowego. Jakie składniki będą potrzebne?

Placki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • pięć łyżek ketchupu,
  • ćwierć szklanki wody,
  • tabasco,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sos:

  • kilka pieczarek,
  • pół szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Placki najlepiej podawać z sosem pieczarkowym

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę przez sitko. Zagotuj wodę.
  2. Ketchup wymieszaj z ćwiercią szklanki gorącej wody, Do mieszanki dodaj odrobinę sosu tabasco.
  3. Do ketchupu z wodą dodaj przesianą mąkę pszenną. Zmiksuj całość na jednolite ciasto.
  4. Z przygotowanego ciasta formuj placki i smaż w głębokim tłuszczu. Powinny być chrupiące z wierzchu.

Jak przyrządzić sos do placków? Wystarczy umyć, pokroić pieczarki i podsmażyć je na patelni. Następnie należy połączyć je z odrobiną mleka i zagęścić sos mąką pszenną. Ostatnim krokiem będzie dodanie do sosu posiekanego koperku. Podane w ten sposób placki będą idealną przekąską, a z dodatkiem surówek mogą stanowić danie obiadowe.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA