Potrawa z Meksyku jest lepsza niż niejeden polski specjał. Myk z piekarnikiem jest genialny

Po ekspresowe dania, które mają w sobie wiele warzyw i soczyste mięso sięga coraz więcej osób. To dzięki ich prostocie są tak rozchwytywane. Ta potrawa również coraz bardziej zyskuje w Polsce na popularności. To za sprawą pysznego smaku, który można zajadać się cały czas.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Miłośnicy dobrego i sycącego jedzenia z pewnością znajdą w tym przepisie coś dla siebie. Bowiem kuchnia meksykańska znana jest z potraw, które mogą zadowolić nawet największego niejadka. Charakteryzuje ją duża ilość warzyw, mięso mielone, a także aromatyczne przyprawy. Z połączenia tego wszystkiego może powstać takie danie jak burrito lub tacos. To właśnie o tym drugim jest dziś mowa. Aby wyszło takie jak z filmów zastosuj sposób z piekarnikiem. To dzięki niemu tortilla zdobędzie odpowiedni kształt.

Przepis na tacos

Składniki

  • kilka placków tortilli,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • mała biała cebula,
  • mała czerwona cebula,
  • świeży ogórek,
  • awokado,
  • pomidorki koktajlowe,
  • łyżeczka oregano,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki curry,
  • sól,
  • pieprz
  • oliwa do smażenia,
  • sok z limonki do polania.

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone umieść w misce, przypraw papryką, curry i oregano. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia składników.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Gdy cebula się zarumieni dodaj do niej przyprawione mięso oraz koncentrat pomidorowy.
  3. Gdy składniki się wysmażą dodaj według smaku sól i pieprz.
  4. Świeżego ogórka, awokado i czerwoną cebulę pokrój w plastry. Pomidorki koktajlowe przemyj i przekrój na pół.
  5. Tortillę zawieś na ruszcie od piekarnika i podgrzej ją w urządzeniu przez 3 minuty w temperaturze 180°C.
  6. Gdy placki uformują się w kształt tacos do ich środka umieść mięso mielone, ogórki, awokado i cebulę. Całość polej ulubionym sosem i skrop sokiem z limonki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA