Co zrobić, aby kluski śląskie się nie posklejały? Prosty trik zapobiegnie kluskowej katastrofie

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań obiadowych. Można je łączyć z różnymi mięsami, sosami i surówkami. Bywa, że podczas gotowania sklejają się - co zrobić, aby tak się nie działo? Wystarczy zastosować jeden banalnie prosty trik.

Jak zrobić kluski śląskie? To jedna z najprostszych w przygotowaniu i najbardziej uniwersalnych potraw. Wystarczy ugotować ziemniaki, połączyć je z mąką i uformować kluski. Czasami jednak po wrzuceniu ich do gotującej się wody zaczynają się sklejać. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy, co można zrobić w takiej sytuacji.  

Zobacz wideo VIKI GABOR: MÓJ ŚWIAT – serial dokumentalny

Kluski śląskie nie będą się sklejały, jeśli zastosujesz tę banalną metodę

Aby kluski śląskie nie posklejały się w czasie gotowania, wystarczy zahartować wrzącą wodę dolewając do niej szklankę zimnej wody. Ten sposób sprawi, że nie wyjdzie z nich nieapetyczna papka. Oprócz tego warto pamiętać o wyciąganiu klusek z wody bardzo ostrożnie, najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej. Inną metodą jest dodanie do nich po odcedzeniu odrobiny oleju. Naczynie, w którym znajdują się kluski z olejem wystarczy energicznie wstrząsnąć.

Przepis na kluski śląskie. Doskonały pomysł na drugie danie 

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Po przestudzeniu obierz je i przeciśnij przez praskę.
  2. Przełóż ziemniaki do większego garnka i podziel na cztery części. W miejsce jednej części ziemniaków wsyp mąkę ziemniaczaną. Połącz wszystko w jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki.
  3. Formuj kluski śląskie i zagotuj osoloną wodę w garnku.
  4. Kluski śląskie wrzucaj partiami na gotującą się wodę. Najlepiej jest je przemieszać, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj na małym ogniu przez dwie minuty od wypłynięcia.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: