Jak zrobić kluski śląskie? To jedna z najprostszych w przygotowaniu i najbardziej uniwersalnych potraw. Wystarczy ugotować ziemniaki, połączyć je z mąką i uformować kluski. Czasami jednak po wrzuceniu ich do gotującej się wody zaczynają się sklejać. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy, co można zrobić w takiej sytuacji.
Aby kluski śląskie nie posklejały się w czasie gotowania, wystarczy zahartować wrzącą wodę dolewając do niej szklankę zimnej wody. Ten sposób sprawi, że nie wyjdzie z nich nieapetyczna papka. Oprócz tego warto pamiętać o wyciąganiu klusek z wody bardzo ostrożnie, najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej. Inną metodą jest dodanie do nich po odcedzeniu odrobiny oleju. Naczynie, w którym znajdują się kluski z olejem wystarczy energicznie wstrząsnąć.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl