Lemoniada. Napój orzeźwiający, który ugasi pragnienie w ciepłe dni

Lemoniada to bez wątpienia najlepszy napój na letnie, słoneczne dni. Wyjątkowo smaczny, orzeźwiający a poza tym zawiera mnóstwo zdrowych dla organizmu witamin. Najlepsza lemoniada to zdecydowanie ta, którą samodzielnie przyrządzimy w domu. Nie jest to trudne zadanie a przyjemność i orzeźwienie gwarantowane. Sprawdźcie sami.

Lemoniada: przepis na pyszną lemoniadę o smaku mojito, którą przygotujesz w kilka minut

Lemoniada to napój, który większości z nas kojarzy się z ciepłymi dniami, kiedy uraczyć można się orzeźwiającym napitkiem na bazie soku ze świeżych cytryn. Przepis na lemoniadę o smaku mojito jest bardzo prosty, a do jej przyrządzenia wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Choć mojito kojarzy się najczęściej z alkoholowym drinkiem, w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Poznajcie zatem recepturę na najlepszy napój całkowicie bez procentów. 

Składniki: 800 ml wody gazowanej, 4 łyżki brązowego cukru, 30 listków mięty, 200 ml wody niegazowanej, 5 limonek, cytryna, do podania kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Brązowy cukier wsypujemy do małego garnka i zalewamy go niegazowaną wodą. Następnie podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Powstały w ten sposób syrop – studzimy.
  2. Cytrynę oraz limonki sparzamy. Z 4 limonek wyciskamy sok, a pozostałą limonkę i cytrynę kroimy w ósemki. Następnie na dno każdej ze szklanek wrzucamy roztarte w dłoniach liście mięty, dodajemy kawałki cytrusów i ucieramy. Syrop cukrowy, który powstał, wlewamy według własnych preferencji. Szklanki wypełniamy kostkami lodu i wlewamy do nich wodę gazowaną. 

Lemoniada arbuzowa. Świetnie sprawdzi się na plenerowych przyjęciach, pikniku czy na grillu

Lemoniada arbuzowa zwłaszcza ta, którą przygotujemy sami, smakuje wyśmienicie. Taka lemoniada to doskonały napój dla osób, które nie lubią pić zwykłej wody. Arbuzowa lemoniada nie tylko idealnie nawadnia, zawiera witaminy, ale także orzeźwia. Jej wielką zaletą jest brak jakiekolwiek słodzika. Polecamy. Oto przepis.

Składniki: 2 cytryny, 0,5 sztuki małego arbuza, garść kostek lodu, 1,5 l wody lekko gazowanej lub niegazowanej, borówki, czerwone porzeczki lub jeżyny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Arbuza obieramy i kroimy na kawałki. Jeśli ma paski – usuwamy je. Z cytryn wyciskamy sok.
  2. Kawałki arbuza wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryn, wodę oraz lód i dokładnie wszystko miksujemy. 
  3. Podajemy z owocami. Najlepiej lemoniada smakuje gdy jest zimna, dlatego przechowujemy ją w lodówce. 

Jak zrobić lemoniadę z pomarańczy?

Chcesz wiedzieć, jak zrobić lemoniadę z pomarańczy? Koniecznie sprawdź nasz przepis. Pomarańczowa lemoniada jest delikatnie słodsza niż ta tradycyjna, ale nadal równie orzeźwiająca. Wystarczy dodać do niej cytrynę, która sprawi, że jej smak będzie wyjątkowy. Poniżej lista składników i dokładny przepis jak zrobić lemoniadę z pomarańczy. 

Składniki: cytryna, 3 dojrzałe pomarańcze, litr schłodzonej, mineralnej wody gazowanej, opcjonalnie: 2 czubate łyżki miodu

Przygotowanie w kilku krokach:

  1. Do wysokiego i wąskiego pojemnika wyciskamy sok ze wszystkich owoców i usuwamy pestki. Następnie całość uzupełniamy wodą gazowaną.
  2. Jeśli uznamy, że napój powinien być słodszy – rozpuszczamy miód.
  3. Gotowy napój przelewamy do szklanek, które ozdabiamy kawałkiem cytryny lub limonki. 
  4. Na koniec dodajemy kilka listków mięty, które dodadzą lemoniadzie ziołowej świeżości. 

Lemoniada cytrynowa. Planujesz grilla w weekend majowy? Koniecznie podaj orzeźwiającą lemoniadę

Lemoniada cytrynowa to tradycyjny napój, który przynosi ukojenie i gasi pragnienie w ciepłe i upalne dni. Przed nami weekend majowy, w trakcie którego urządzamy pikniki, robimy grille czy po prostu odpoczywamy na łonie natury. Lemoniada cytrynowa będzie doskonałym dodatkiem do przekąsek, dlatego już teraz przedstawiamy przepis jak zrobić domową lemoniadę cytrynową. 

Składniki: około 1,5 litra zimnej wody, szklanka soku z cytryny, szklanka cukru, plasterki cytryny, kostki lodu, świeża mięta, limonki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy 1 szklankę wody, wsypujemy do niej cukier i dokładnie go rozpuszczamy. Syrop cukrowy, który powstanie odstawiamy do wystudzenia. 
  2. Z 5 cytryn wyciskamy sok – powinna w ten sposób powstać minimum szklanka soku cytrynowego.
  3. Następnie do dużego dzbanka wlewamy wystudzony wcześniej syrop cukrowy, sok cytrynowy, a także zimną wodę – wszystko mieszamy. Zanim podamy lemoniadę, wrzucamy do niej kostki lodu i dekorujemy plasterkami limonki lub cytryny, a także listkami świeżej mięty.

Zobacz też: Lemoniada - przepis na orzeźwiający napój na upały. Domowa najlepsza, ale pamiętaj o wymieszaniu owoców

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.