Ciasto powietrzne rośnie jak szalone, a to dzięki temu składnikowi. Jest o niebo lepsze od drożdżowego

Ciasto powietrzne robi się coraz popularniejsze i każdy chce je przygotować. Dlaczego? Okazuje się, że jest lepsze od klasyków, a jego wyrastanie jest ekspresowe. Jak je zrobić, aby wyszło najlepiej? Ten przepis wszystko wyjaśni.
Zobacz wideo Galette z truskawkami

Ciasto drożdżowe to najpopularniejszy rodzaj ciasta, jakie znamy. Robi się je na święta, a także bez okazji znajdzie swoich amatorów. Jednak nie zawsze się ono udaje, a drożdże nie za każdym razem współpracują. Wtedy na pomoc przychodzi ciasto powietrzne. Różni się od tradycyjnego niewielkimi szczegółami, lecz efekty robią robotę. Do tej masy dodaje się ocet, który ma za zadanie odpowiednio nawilżyć wypiek. Dodatkowo ciasto wyrasta szybciej, a po wypieczeniu jest miękkie i puszyste.

Przepis na ciasto powietrzne

Składniki

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 50 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • łyżka octu.

Sposób przygotowania

  1. Do kubeczka wrzuć rozdrobnione świeże drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i niewielką ilość letniego mleka. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
  2. W tym czasie do większej miski przesiej mąkę, wsyp pozostałą część cukru, a także dodaj oddzielone od białek żółtka. Wlej również ocet i przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn. Powinien on przybrać formę lejącą. Masło umieść w rondelku i rozpuść, odstaw do przestudzenia.
  3. Produkty znajdujące się w misce dokładnie wyrób na gładkie ciasto, dodaj do niego przestudzone mało, a także mleko. Ponownie zagnieć. W razie potrzeby dodaj więcej płynu lub mąki.
  4. Przygotowaną masę uformuj na kształt kuli, przykryj czystą ściereczką i pozostaw z ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  5. Po tym czasie przenieś je na obsypaną mąką stolnicę i ponownie wyrób. Następnie umieść jej w wybranej foremce i odstaw na kolejne 20 minut.
  6. Po tym czasie umieść je w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 45 minut. Aby sprawdzić stan wypieczenia użyj wykałaczki lub innego patyczka. Gdy ciasto będzie gotowe patyczek pozostanie suchy. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.