Przepis na banalne masło do dań z grilla. Sprawi, że potrawy będą wyśmienite i znikną w mig

Podajemy przepis na masło czosnkowe, które sprawdzi się podczas grillowania. Potrawy z jego dodatkiem będą miały nieziemski smak i zjecie je z jeszcze większym apetytem. Do jego przygotowania będzie potrzebny czosnek niedźwiedzi.

Pomału rozpoczyna się sezon na grillowanie, dlatego warto dowiedzieć się, w jaki sposób wzbogacić potrawy pieczone na ruszcie. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na masło czosnkowe. Doskonale podkreśli smak dań i doda im niezwykłego aromatu. Masło można je przygotować tylko z trzech składników. Jednym z nich będzie czosnek niedźwiedzi.  

Zobacz wideo Bieda w Afganistanie zmusza ludzi do żebrania o chleb. Smutne obrazki z życia zwykłych ludzi

Czosnek niedźwiedzi posiada wiele właściwości zdrowotnych

Dlaczego warto regularnie sięgać po czosnek niedźwiedzi? Przede wszystkim ze względu na jego cenne właściwości zdrowotne. Od wieków jest uważany za roślinę leczniczą. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, posiada działanie przeciwzakrzepowe oraz reguluje pracę jelit. Oprócz tego wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce z przeziębieniem i różnymi infekcjami bakteryjnymi. Stosowanie czosnku niedźwiedziego zaleca się przede wszystkim w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Niektórzy leczą nim też rany.

Przepis na banalne masło na grilla. Podkreśli smak potraw

Składniki:

  • suszony czosnek niedźwiedzi,
  • kostka masła,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij masło z lodówki kilka godzin przed jego przygotowaniem.
  2. Miękkie masło wymieszaj dokładnie z solą i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Przełóż masło z czosnkiem do foremki i wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.

Masło czosnkowe będzie doskonałym dodatkiem do grzanek, dań mięsnych oraz warzyw pieczonych na grillu. Może być też stosowane jako pasta do zwykłych kanapek. Aby ładnie wyglądało, po przygotowaniu można je zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.