Omlet - przepis. Trik z papierem sprawi, że już nigdy nie przyklei się do patelni

Omlet to idealny pomysł na śniadanie, które doda energii na pół dnia, a przepis możesz dowolnie modyfikować różnymi dodatkami i przyprawami. Niestety omlety bywają kapryśne - wystarczy chwila nieuwagi i przypalają się lub przywierają do patelni. Na szczęście jest na to sposób - wystarczy arkusz papieru do pieczenia.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Omlet to jak się wydaje żadna filozofia. Wystarczy roztrzepać jajka, dodać ulubione warzywa, trochę szynki i po prostu usmażyć na patelni jak naleśniki. Tylko że naleśniki wystarczy szybko przewrócić na drugą stronę, by nie przywarły. Z omletem jest trudniej - jest cięższy i podczas obracania łopatką może się po prostu porwać. Jeśli jednak zastosujesz sprytny trik z papierem do pieczenia, twój omlet zawsze będzie idealny - idealnie puszysty i idealnie usmażony z każdej strony. Wystarczy, że na patelni położysz arkusz papieru (tak, jak wykładasz nim formy do ciast) i lekko nasmarujesz masłem - to naprawdę działa.

Omlet - przepis na idealne śniadanie

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • pół małej cebuli (możesz użyć także dymki)
  • 2-3 plastry salami lub innej wędliny
  • garść szpinaku
  • kilka plastrów pieczarek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • masło
  • papier do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Dodatki takie jak wędlina, cebula i pieczarki warto wcześniej podsmażyć. Zrób to na odrobinie masła.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę sól oraz pieprz. Energicznie całość roztrzep widelcem lub mikserem. 
  3. Do miski z jajkami dodaj podsmażone dodatki i ponownie wymieszaj. 
  4. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem, by papier do pieczenia się przykleił. Papier także lekko natłuść. 
  5. Rozgrzej patelnię i wlej na nią roztrzepane jajka. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu, aż omlet zetnie się z wierzchu. Ostrożnie zsuń go na talerz i udekoruj szczypiorkiem lub kawałkami świeżych warzyw. 

Wskazówka: Jajka najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by szybciej "zabrały" temperaturę z patelni. Omlety są również idealne na zimno, a te, które są cienkie, można pokroić w paski i zastąpić w ten sposób makaron w niektórych potrawach. 

Więcej o: