Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Omlet to jak się wydaje żadna filozofia. Wystarczy roztrzepać jajka, dodać ulubione warzywa, trochę szynki i po prostu usmażyć na patelni jak naleśniki. Tylko że naleśniki wystarczy szybko przewrócić na drugą stronę, by nie przywarły. Z omletem jest trudniej - jest cięższy i podczas obracania łopatką może się po prostu porwać. Jeśli jednak zastosujesz sprytny trik z papierem do pieczenia, twój omlet zawsze będzie idealny - idealnie puszysty i idealnie usmażony z każdej strony. Wystarczy, że na patelni położysz arkusz papieru (tak, jak wykładasz nim formy do ciast) i lekko nasmarujesz masłem - to naprawdę działa.
Składniki:
Wskazówka: Jajka najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by szybciej "zabrały" temperaturę z patelni. Omlety są również idealne na zimno, a te, które są cienkie, można pokroić w paski i zastąpić w ten sposób makaron w niektórych potrawach.