Zamiast tradycyjnego sernika, przygotuj aromatyczne ciasto marchewkowe. Przepis Ewy Wachowicz jest banalnie prosty, a do tego nie wymaga wielogodzinnego stania przy kuchennym blacie. Ciasto będzie słodkie, wilgotne i puszyste bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą i po sprawie.
Do głębokiego naczynia wbijamy całe jajka, cukier oraz cukier wanilinowy i miksujemy całość przez około 3-5 minut do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Gdy składniki się połączą dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie miksujemy. Następnie partiami dodajemy do naczynia przesianą mąkę oraz proszek, sodę oczyszczoną i sól. Dosypujemy także korzenną przyprawę do piernika oraz cynamon. Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta. Na samym końcu dodajemy startą na drobnych oczkach marchew oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Masę mieszamy powoli drewnianą łyżką, tak by marchewka równomiernie rozłożyła się w cieście.
Tak przygotowane przelewamy do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza (grzanie góra dół) na około 45-50 minut. Pod koniec czasu pieczenia warto upewnić się drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. W międzyczasie, gdy ciasto marchewkowe się piecze, przygotowujemy polewę. Masło w temperaturze pokojowej (powinno być miękkie) ucieramy z pomocą miksera. Partiami dodajemy serek dalej ucierając, a na koniec dolewamy cztery łyżeczki miodu, by nadać polewie słodyczy. Gotowym kremem smarujemy ciasto dopiero po ostygnięciu. Można nim również przełożyć środek ciasta, przekrawając je wcześniej na pół. Wierzch warto udekorować pozostałymi orzechami. Ciasto będzie smakować mocno korzennie i słodko. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl