Aromatyczne ciasto marchewkowe. Przepis Ewy Wachowicz na korzenny deser jest dziecinnie prosty

Proste receptury na deser to te najlepsze. W mgnieniu oka przygotujesz to korzenne ciasto marchewkowe. Przepis Ewy Wachowicz wykona absolutnie każdy, bez względu na doświadczenie i umiejętności, natomiast efekt zwali z nóg. Wilgotne ciasto i słodki krem połączone w całość będą smakować wyśmienicie.

Zamiast tradycyjnego sernika, przygotuj aromatyczne ciasto marchewkowe. Przepis Ewy Wachowicz jest banalnie prosty, a do tego nie wymaga wielogodzinnego stania przy kuchennym blacie. Ciasto będzie słodkie, wilgotne i puszyste bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą i po sprawie.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 szklanki drobno startej marchewki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na polewę:

  • 10 dag serka śmietankowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżeczki miodu.

Ciasto marchewkowe. Przepis Ewy Wachowicz na wyśmienity i korzenny deser

Do głębokiego naczynia wbijamy całe jajka, cukier oraz cukier wanilinowy i miksujemy całość przez około 3-5 minut do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Gdy składniki się połączą dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie miksujemy. Następnie partiami dodajemy do naczynia przesianą mąkę oraz proszek, sodę oczyszczoną i sól. Dosypujemy także korzenną przyprawę do piernika oraz cynamon. Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta. Na samym końcu dodajemy startą na drobnych oczkach marchew oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Masę mieszamy powoli drewnianą łyżką, tak by marchewka równomiernie rozłożyła się w cieście.

Tak przygotowane przelewamy do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza (grzanie góra dół) na około 45-50 minut. Pod koniec czasu pieczenia warto upewnić się drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. W międzyczasie, gdy ciasto marchewkowe się piecze, przygotowujemy polewę. Masło w temperaturze pokojowej (powinno być miękkie) ucieramy z pomocą miksera. Partiami dodajemy serek dalej ucierając, a na koniec dolewamy cztery łyżeczki miodu, by nadać polewie słodyczy. Gotowym kremem smarujemy ciasto dopiero po ostygnięciu. Można nim również przełożyć środek ciasta, przekrawając je wcześniej na pół. Wierzch warto udekorować pozostałymi orzechami. Ciasto będzie smakować mocno korzennie i słodko. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA