Dla jednych to przysmak, dla innych mięsne odpadki. Kurze łapki są lepsze niż botoks i smaczniejsze niż myślisz

Jedni wzdrygają się na samą myśl, inni - obgryzają i ciumkają ze smakiem. Kurze łapki nie zawsze wzbudzają wizualny zachwyt, ale dziś podpowiemy, jak je przygotować, żeby każdy rozpłynął się nad ich smakiem i chrupkością. Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę do serialu, a dodatkowo chcesz zadbać o stawy i kondycję skóry bez wydawania miliona monet na drogie kremy, pędź do mięsnego.

Więcej przepisów na nietypowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kurze łapki wzbudzają mieszane uczucia niemal tak samo jak wątróbka czy flaczki. Jest tak głównie przez ich wygląd, który co tu dużo mówić - nie zachęca. Jednak ten "kurzęcy odpad", jak niektórzy mówią, jest nie tylko świetną bazą do zup i sosów, ale może być pyszną przekąską, naturalnym kosmetykiem i lekarstwem. 

Kurze łapki zawierają dużo kolagenu, który wzmacnia skórę i poprawia jej wygląd, szczególnie kiedy zauważymy u siebie pierwsze zmarszczki. Dodatkowo zawierają dużo wapnia, który jest naturalnym budulcem kości, wspomaga także stawy. Ciekawostką jest to, że kiedy dodamy kurze łapki do rosołu, nie tylko poprawimy jego smak, ale także wzmocnimy działanie zdrowotne, ponieważ oprócz kolagenu uwolni się witamina C, która w tej postaci dużo lepiej się przyswoi. 

Jak przygotować kurze łapki, by przekonać sceptyków?

Opcji na przygotowanie kurzych łapek jest wiele, jednak dziś pokażemy wam przepis, który jest bardzo prosty i sprawdzi się idealnie jako przekąska do piwa lub do pochrupania podczas oglądania serialu. 

Składniki:

  • ok. 12 kurzych łapek
  • woda
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, czosnek suszony
  • olej do smażenia
  • mąka lub bułka tarta
  • opcjonalnie: korpus z kaczki lub kurczaka

Sposób wykonania:

  1. Trzeba zacząć od dokładnego umycia łapek i odcięcia pazurów. Najlepiej wymoczyć je przez ok. 15 minut w wodzie z solą, następnie delikatnie wyczyścić szczoteczką z miękkim włosiem.
  2. Do garnka włóż łapki, dodaj obrana i pokrojoną włoszczyznę oraz korpus drobiowy, jeśli go używasz. Dodaj przyprawy wedle uznania i na wolnym ogniu ugotuj wywar. Powinien gotować się nie krócej niż 3 godziny. Tak przygotowany wywar można pić codziennie do posiłków lub podzielić na porcje i wykorzystywać jako bazę do zup i sosów. 
  3. Z wywaru odcedź łapki i wytrzyj je. Następnie natrzyj delikatnie olejem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Dokładnie obtocz w bułce tartej lub mące.
  4. W garnku lub szerokim rondelku rozgrzej olej. Powinno być go dość sporo - najlepiej by przykrywał łapki w całości lub chociaż w połowie. 
  5. Kurza łapki smaż na złoty kolor i osusz na ręczniku papierowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak również na zimno. 

Wskazówka: Nie musisz łapek gotować tak długo w bulionie - możesz jedynie obgotować je we wrzątku i zamarynować na przykład w sosie sojowym. Tak przygotowane łapki usmażone na głębokim tłuszczu również będą pyszne, chociaż dosyć kaloryczne - jeśli dbasz o zdrowe odżywianie, możesz je także upiec w piekarniku. Równie dobrze sprawdzą się jako nietypowy przysmak na grilla - wówczas warto zamarynować je w soli, oliwie i czosnku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.