Więcej przepisów na nietypowe przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kurze łapki wzbudzają mieszane uczucia niemal tak samo jak wątróbka czy flaczki. Jest tak głównie przez ich wygląd, który co tu dużo mówić - nie zachęca. Jednak ten "kurzęcy odpad", jak niektórzy mówią, jest nie tylko świetną bazą do zup i sosów, ale może być pyszną przekąską, naturalnym kosmetykiem i lekarstwem.
Kurze łapki zawierają dużo kolagenu, który wzmacnia skórę i poprawia jej wygląd, szczególnie kiedy zauważymy u siebie pierwsze zmarszczki. Dodatkowo zawierają dużo wapnia, który jest naturalnym budulcem kości, wspomaga także stawy. Ciekawostką jest to, że kiedy dodamy kurze łapki do rosołu, nie tylko poprawimy jego smak, ale także wzmocnimy działanie zdrowotne, ponieważ oprócz kolagenu uwolni się witamina C, która w tej postaci dużo lepiej się przyswoi.
Opcji na przygotowanie kurzych łapek jest wiele, jednak dziś pokażemy wam przepis, który jest bardzo prosty i sprawdzi się idealnie jako przekąska do piwa lub do pochrupania podczas oglądania serialu.
Składniki:
Wskazówka: Nie musisz łapek gotować tak długo w bulionie - możesz jedynie obgotować je we wrzątku i zamarynować na przykład w sosie sojowym. Tak przygotowane łapki usmażone na głębokim tłuszczu również będą pyszne, chociaż dosyć kaloryczne - jeśli dbasz o zdrowe odżywianie, możesz je także upiec w piekarniku. Równie dobrze sprawdzą się jako nietypowy przysmak na grilla - wówczas warto zamarynować je w soli, oliwie i czosnku.