Szefowa kuchni pokazała, jak robi jajka sadzone i wszyscy oniemieli. Wystarczy jeden składnik, by je odmienić

Jajka można jeść na setki sposobów. Najpopularniejsze to prawdopodobnie te na twardo, jajecznica i jajka sadzone. Niektórym może się wydawać, że to zupełnie zwyczajne dania, które nie kryją w sobie nic zaskakującego. Można je jednak w bardzo prosty sposób podkręcić. Genialnym trikiem podzieliła się szefowa kuchnia Hailee Catalano. Dodała do jajek sadzonych jeden składnik, a jej fani nie mogli wyjść z zachwytu.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Nie przywykliśmy do tego, żeby jajecznicę czy jajka sadzone przygotowywać w wymyślny sposób. Są to proste dania, które robi się szybko i mało kto stawia je w kategorii wykwintnych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby odrobinę podkręcić ich smak i nadać im wyjątkowego sznytu. Zwłaszcza że można to zrobić w bardzo prosty i ekspresowy sposób. Pokazała to amerykańska szefowa kuchni Hailee Catalano, którą na Instagramie obserwują 243 tysiące osób, a na TikToku prawie dwa miliony. Jej przepis na jajka sadzone nie jest skomplikowany, ale jeden składnik, który do nich dodaje, sprawia, że fani Hailee oniemieli z zachwytu.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Szefowa kuchni pokazała, jak zrobić jajka sadzone. Szczęka opada. "Absolutnie cudowne"

Patent kulinarnej ekspertki jest prosty jak bułka z masłem. Hailee Catalano jajka sadzone podaje z podsmażonym na patelni czosnkiem. Najpierw wlewa na nią olej, a czosnek kroi w cienkie plasterki. Dorzuca je na patelnię i dopiero wtedy włącza ogień. Chwilę podsmaża i wbija jajko. Smaży wszystko, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, a potem przykrywa patelnię i przygotowuje pozostałe składniki, z którymi podaje jajka sadzone, m.in. awokado. Szefowa kuchni zdejmuje jajko sadzone z patelni, gdy czosnek zacznie robić się lekko brązowy. Jego plasterki powinni skleić się z białkiem jaja. Danie Catalano serwuje z ugotowanym ryżem i plastrami awokado.

 

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio użyty czosnek pozytywnie wpływa na smak potraw. Przepis postanowiła przetestować redaktorka serwisu kulinarnego The Kitchn, Laura Manzano. Podkreśla, że czosnek powinien być chrupiący, ale nie spalony, a granica jest bardzo cienka, należy więc przez cały czas pozostać skupionym.

Ogólnie rzecz biorąc jest to proste danie, ale wymaga uwagi. Nigdy nie wątpiłam, że będzie pysznie i rzeczywiście tak było! Więc jeśli możesz się skoncentrować przez 6 minut, (...), zdecydowanie warto spróbować

- napisała.

Jajkami sadzonymi szefowej kuchni zachwyceni byli też jej obserwatorzy. "Absolutnie cudowne", "To wygląda niesamowicie", "Śniadanie marzeń", "Zachwycające, muszę to przetestować jak najszybciej" - pisali pod postem na Instagramie. Sporo osób zwróciło też uwagę na to, jak Hailee Catalano używa mandoliny do krojenia czosnku w plasterki. Obawiali się, że może łatwo się skaleczyć mimo że jest profesjonalistką. Pamiętajcie zatem, żeby zawsze zachować ostrożność - niezależnie od tego, czy będziecie używać zwykłego noża czy innych sprzętów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.