Więcej przepisów na majówkę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Majówka już za pasem, a to znak, że zaczyna się nasz wyczekany sezon spotkań przy grillu. Oprócz kiełbasek i karkówek lubimy także położyć na ruszcie kurczaka. Jednak niestety - czasem jest tak, że grillowane udka i skrzydełka wychodzą gumowate, a pierś wysycha i robi się wiórowata. Ten problem rozwiąże marynata do kurczaka Magdy Gessler. Podstawowy składnik może zadziwić, jednak działa cuda - zmiękcza mięso i nadaje mu delikatności i sprawia, że zarówno udka, jak i pierś dużo łatwiej wchłaniają przyprawy. Chodzi o najzwyklejszy jogurt naturalny.
Marynata do kurczaka Magdy Gessler, czyli gwarancja najdelikatniejszego mięsa
Składniki:
- ok. 200 g jogurtu naturalnego
- 4 średnie ząbki czosnku
- świeży rozmaryn (1 łyżka)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz oliwa z oliwek
- dowolna część kurczaka
Sposób wykonania:
- Do miski wlej jogurt, oliwę z oliwek (3-4 łyżki) oraz sok z cytryny.
- Czosnek rozgnieć w moździerzu lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z resztą.
- Dopraw do smaku solą (jej nie warto dodawać za dużo, wystarczy 1/3 łyżeczki), pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Całość wymieszaj.
- Osuszone mięso z kurczaka włóż do marynaty i ponownie wymieszaj, by w całości je przykrywała. Następnie miskę z marynatą owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Po upływie całej nocy wyjmij marynatę z lodówki i pozostaw, by całość nabrała temperatury pokojowej (na grilla nie powinno kłaść się zimnego mięsa).
- Przed włożeniem na ruszt delikatnie odsącz nadmiar marynaty.
Taka marynata nadaje się do kurczaka na grilla, ale także do pieczeni z indyka lub schabu. Będzie idealna także do karkówki, ale wówczas warto dodać do niej pokrojoną w piórka białą cebulę.