Marynata do kurczaka na grilla. Magda Gessler robi ją inaczej niż wszyscy - mięso rozpływa się w ustach

Jeśli zazwyczaj marynowaliście kurczaka na grilla w soli, pieprzu i gotowej mieszance przypraw, to dobrze - można i tak. Jednak najlepsza marynata składa się z innych przypraw i nietypowego składnika, który raczej kojarzy się z mizerią niż grillowanym mięsem. Magda Gessler wie, co zrobić, by mięso było delikatne, aromatyczne i wręcz rozpływało się w ustach. Majówka 2023 będzie jeszcze smaczniejsza niż zeszłoroczna.

Więcej przepisów na majówkę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Majówka już za pasem, a to znak, że zaczyna się nasz wyczekany sezon spotkań przy grillu. Oprócz kiełbasek i karkówek lubimy także położyć na ruszcie kurczaka. Jednak niestety - czasem jest tak, że grillowane udka i skrzydełka wychodzą gumowate, a pierś wysycha i robi się wiórowata. Ten problem rozwiąże marynata do kurczaka Magdy Gessler. Podstawowy składnik może zadziwić, jednak działa cuda - zmiękcza mięso i nadaje mu delikatności i sprawia, że zarówno udka, jak i pierś dużo łatwiej wchłaniają przyprawy. Chodzi o najzwyklejszy jogurt naturalny. 

Marynata do kurczaka Magdy Gessler, czyli gwarancja najdelikatniejszego mięsa

Składniki:

  • ok. 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn (1 łyżka)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz oliwa z oliwek
  • dowolna część kurczaka

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlej jogurt, oliwę z oliwek (3-4 łyżki) oraz sok z cytryny. 
  2. Czosnek rozgnieć w moździerzu lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z resztą. 
  3. Dopraw do smaku solą (jej nie warto dodawać za dużo, wystarczy 1/3 łyżeczki), pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Całość wymieszaj. 
  4. Osuszone mięso z kurczaka włóż do marynaty i ponownie wymieszaj, by w całości je przykrywała. Następnie miskę z marynatą owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. 
  5. Po upływie całej nocy wyjmij marynatę z lodówki i pozostaw, by całość nabrała temperatury pokojowej (na grilla nie powinno kłaść się zimnego mięsa). 
  6. Przed włożeniem na ruszt delikatnie odsącz nadmiar marynaty.

Taka marynata nadaje się do kurczaka na grilla, ale także do pieczeni z indyka lub schabu. Będzie idealna także do karkówki, ale wówczas warto dodać do niej pokrojoną w piórka białą cebulę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.