Jak zrobić szaszłyki na grilla? Danie to spełnia wszelkie cechy, jakich spodziewamy się po potrawach przeznaczonych do grillowania. Przede wszystkim nie potrzeba tutaj jakichś specyficznych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zakupić odpowiedniej jakości mięso (lub np. tofu), zamarynować je, dodać kolorowe warzywa lub pieczarki. W tym kontekście samo grillowanie tych produktów wydaje się być mniej skomplikowane.
Jak przyprawić szaszłyki na grilla? Można w tym celu wybrać gotowe mieszanki przypraw, które są dostępne w obrocie handlowym. Oczywiście najczęściej podstawowymi dodatkami są sól, pieprz, łagodna i ostra papryka. Jeśli jednak chcemy, by mięso zyskało głębszy i ciekawszy smak, to musimy posłużyć się marynatą.
Jakie mięso na szaszłyki z grilla? Do najczęściej wybieranych należą kurczak lub wieprzowina w postaci polędwiczki i karkówki. Bywa też, że wykorzystywane są wołowina i baranina. Ich przyrządzenie bywa jednak nieco bardziej skomplikowane, wydłuża się też czas grillowania.
Co na szaszłyki z grilla? Nie obędzie się tutaj także bez warzyw - warto, aby były one kolorowe i także wizualnie czyniły danie bardziej atrakcyjnym. Do najczęściej wykorzystywanych należą:
Jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla? W tym przypadku sekretem będzie wybór dobrej jakości mięsa. Za najlepsze uznawana jest pierś z kurczaka. Należy ją umyć, oczyścić z błonek i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie należy ją pokroić w kostkę sporej wielkości. W dalszej kolejności trzeba przynajmniej skropić je oliwą, obtoczyć przyprawami do kurczaka i pozostawić w lodówce przez 1-2 godziny. Lepszy efekt da marynowanie, które jest jednak bardziej długotrwałym procesem.
Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla, by smakowały wszystkim uczestnikom garden party? Wieprzowina jest mniej delikatna od drobiu, potrzeba tu więc wcześniejszego marynowania mięsa. Można tu postawić na szynkę wieprzową, która jednak bardzo często bywa wykorzystywana naprzemiennie z boczkiem. Prostą marynatę można przygotować z:
Również w tym przypadku należy mięso umyć i osuszyć. Oba rodzaje kroi się następnie w grubą kostkę tak, by dobrze utrzymywała się nabita na patyk. Kostki z mięsa należy wrzucić do miski i dokładnie wymieszać z marynatą. Powinny spoczywać pod przykryciem i w lodówce przez przynajmniej 2 do 3 godzin, ale najlepszym rozwiązaniem będzie ich marynowanie przez całą noc.
Jak zrobić szaszłyki na grilla bez grama mięsa? Coraz częściej spotkać można osoby, które w swojej diecie rezygnują z pokarmów mięsnych lub odzwierzęcych. Wyprawiając garden party należy liczyć się z potrzebą przygotowania zróżnicowanego jadłospisu. Najprostszym sposobem będzie zrobienie szaszłyków z samymi warzywami lub dodatkiem pieczarek.
Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami? To bardzo proste: można je wykorzystywać naprzemiennie z warzywami lub nadziewać razem z warzywami i mięsem. Kluczowe jest to, aby były to młodziutkie pieczarki klasyczne lub w odmianie Portobello. Niewielkie i zwarte grzyby powinny się równomiernie grillować. Również je można poddać marynowaniu - np. w marynacie z keczupu, sosu sojowego i musztardy.
Wiemy już, jak się robi szaszłyki na grilla. Teraz pozostał ostatni element, czyli ich grillowanie. Przede wszystkim trzeba zadbać o to, by poszczególne składniki miały podobne wielkości. To ułatwi ich obróbkę termiczną. Samo mięso nie powinno być pozbawione tłuszczu, który wytopi się podczas ogrzewania.
Przygotować należy też patyki, które przed grillowaniem należy przez 30 min moczyć w wodzie. To zapobiegnie ich spaleniu. Szaszłyki powinny być układane na tacce lub folii aluminiowej. Pieczenie powinno mieć dwa etapy: pierwszy odbywa się na średnim ogniu, drugi zaś ma miejsce nad żarem. Czas pieczenia to ok.:
Zobacz też: Tofu na grilla. Smakowite majówkowe menu dla wegetarian i nie tylko