Grillowana pierś z kurczaka to jedna z chętniej jedzonych części mięsa drobiowego. Jej wybór jest tak częsty dlatego, że uchodzi za mięso smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale także możliwe do podania w ramach drugiego dania, z ciekawą sałatką lub smacznym i modnym w danym sezonie sosem.
Jakie właściwości ma pierś z kurczaka na grilla? Przede wszystkim jest to mięso posiadające stosunkowo mało tłuszczu, więc sprawdzi się w przypadku osób dbających o ten parametr diety. Dodatkowo 100 g takiego produktu bez kości i skóry posiada ok. 151 kcal. Jest tu także przeciętnie ok. 31,5 g białka.
Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla? Pierwszym ważnym etapem będzie tu bez wątpienia wybór mięsa. Najlepiej wybierać egzemplarze średniej wielkości i o jednolitym kolorze. Mięso powinno być sprężyste i odkształcać pod naciskiem. Jego powierzchnia nie może być śliska czy śluzowata, bo to oznacza produkt nieświeży.
Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Stajemy tutaj przed dylematem: wybrać jedną spośród gotowych mieszanek przypraw do kurczaka dostępnych w handlu, czy też postawić na własną kompozycję. Niektórzy wytrawni mistrzowie grillowania pilnie strzegą autorskich mieszanek. Oczywiście poza solą i pieprzem najczęściej królują w nich czerwona i ostra papryka, ale też curry i inne dodatki.
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Okazuje się, że samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Najlepszym i zalecanym rozwiązaniem będzie włączenie ich do marynaty najczęściej sporządzonej na bazie oleju rzepakowego lub oliwy. Można w tym przypadku wykorzystywać różne kombinacje składników nadających mięsu wyjątkowy smak. Oto kilka spośród możliwości:
Warto pamiętać o tym, że za marynowanie trzeba zabrać się odpowiednio wcześniej. Pierś jest mięsem dość delikatnym, ale i tak powinna się znaleźć w zalewie na kilka godzin. Czas ten można skrócić wtedy, gdy pokroimy mięso na mniejsze kawałki.
Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla? Porcjowanie ma w tym przypadku podwójne znaczenie: trzeba podzielić ją na kawałki odpowiadające potrzebom uczestników grillowania, ale także odpowiednie dla szybkiego przygotowania mięsa na ruszcie. Z reguły stawia się tu na płaskie kotlety, które dojdą szybciej. Najlepszym narzędziem do krojenia będzie duży i płaski nóż o szerokim ostrzu.
Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? W zasadzie panierka nie jest w tym przypadku konieczna, bo samo mięso powinno być dość delikatne i niekoniecznie trzeba je dodatkowo obtaczać np. w bułce tartej. Kompromisowym rozwiązaniem może być skorzystanie z lżejszej panierki np. w jajku i parmezanie lub płatkach owsianych.
Zobacz też: Skrzydełka na grilla. Dobrze dobrana marynata sprawi, że będą jeszcze lepsze