Pierś z kurczaka na grilla. Samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Kluczowy proces zapewni najlepszy smak

Pierś z kurczaka na grilla to wciąż bardzo popularne danie na majówkę i nie tylko. Przyrządzone na spotkanie z przyjaciółmi może być świetnie przyjęte. Co zrobić, by mięso było kruche i soczyste?

Grillowana pierś z kurczaka. Czemu po nią sięgamy? 

Grillowana pierś z kurczaka to jedna z chętniej jedzonych części mięsa drobiowego. Jej wybór jest tak częsty dlatego, że uchodzi za mięso smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale także możliwe do podania w ramach drugiego dania, z ciekawą sałatką lub smacznym i modnym w danym sezonie sosem.

Pierś z kurczaka na grilla - kaloryczność

Jakie właściwości ma pierś z kurczaka na grilla? Przede wszystkim jest to mięso posiadające stosunkowo mało tłuszczu, więc sprawdzi się w przypadku osób dbających o ten parametr diety. Dodatkowo 100 g takiego produktu bez kości i skóry posiada ok. 151 kcal. Jest tu także przeciętnie ok. 31,5 g białka. 

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla? Wybór mięsa

Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla? Pierwszym ważnym etapem będzie tu bez wątpienia wybór mięsa. Najlepiej wybierać egzemplarze średniej wielkości i o jednolitym kolorze. Mięso powinno być sprężyste i odkształcać pod naciskiem. Jego powierzchnia nie może być śliska czy śluzowata, bo to oznacza produkt nieświeży. 

Filety z piersi z kurczaka
Filety z piersi z kurczaka Fot. alleksana/Pexels

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla?

Jak przyprawić pierś z kurczaka na grilla? Stajemy tutaj przed dylematem: wybrać jedną spośród gotowych mieszanek przypraw do kurczaka dostępnych w handlu, czy też postawić na własną kompozycję. Niektórzy wytrawni mistrzowie grillowania pilnie strzegą autorskich mieszanek. Oczywiście poza solą i pieprzem najczęściej królują w nich czerwona i ostra papryka, ale też curry i inne dodatki.

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?

Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Okazuje się, że samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Najlepszym i zalecanym rozwiązaniem będzie włączenie ich do marynaty najczęściej sporządzonej na bazie oleju rzepakowego lub oliwy. Można w tym przypadku wykorzystywać różne kombinacje składników nadających mięsu wyjątkowy smak. Oto kilka spośród możliwości:

  • klasyczna marynata do piersi z kurczaka ze słodką papryką i czosnkiem;
  • marynata z musztardą, czosnkiem, chili i bazylią;
  • marynata jogurtowa z cytryną, czosnkiem i oregano;
  • marynata z miodem, czosnkiem i sokiem z cytryny;
  • mieszanka BBQ z keczupem, musztardą, sosem sojowym i chili.
Marynata do kurczaka. Zdjęcie ilustracyjne
Marynata do kurczaka. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock

Warto pamiętać o tym, że za marynowanie trzeba zabrać się odpowiednio wcześniej. Pierś jest mięsem dość delikatnym, ale i tak powinna się znaleźć w zalewie na kilka godzin. Czas ten można skrócić wtedy, gdy pokroimy mięso na mniejsze kawałki.

Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla?

Jak pokroić pierś z kurczaka na grilla? Porcjowanie ma w tym przypadku podwójne znaczenie: trzeba podzielić ją na kawałki odpowiadające potrzebom uczestników grillowania, ale także odpowiednie dla szybkiego przygotowania mięsa na ruszcie. Z reguły stawia się tu na płaskie kotlety, które dojdą szybciej. Najlepszym narzędziem do krojenia będzie duży i płaski nóż o szerokim ostrzu. 

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla?

Jak panierować pierś z kurczaka na grilla? W zasadzie panierka nie jest w tym przypadku konieczna, bo samo mięso powinno być dość delikatne i niekoniecznie trzeba je dodatkowo obtaczać np. w bułce tartej. Kompromisowym rozwiązaniem może być skorzystanie z lżejszej panierki np. w jajku i parmezanie lub płatkach owsianych.

Zobacz też: Skrzydełka na grilla. Dobrze dobrana marynata sprawi, że będą jeszcze lepsze

Więcej o: