Dla każdego był to prawdziwy postrach, dziś robi się z niej zupę. To aromatyczne wiosenne danie

Kto by pomyślał, że postrach dzieciństwa może być tak pyszny i zdrowy. Ta zielona roślina kiedyś była omijana przez wszystkich, dziś podaje się ją na rodzinnym obiedzie. Na wiosenne lekkie danie jest jak znalazł.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Pokrzywa to roślina, która mało komu kojarzy się przyjemnie. Zapewne większość z nas ma z nią nieprzyjemne wspomnienia, a to wszystko przez to jak działała przy samym dotknięciu. Duża część z nas, gdy pomyśli o dzieciństwie na pewno przypomni sobie o tej parzącej roślinie, która zostawiała nieprzyjemny różowy obrzęk. Kiedyś się ją omijało i nie chciało się mieć z nią nic do czynienia, dziś warto ją zbierać i ugotować. Okazuje się, że zupa zrobiona z tej rośliny nie tylko jest smaczna, ale też i zdrowa. Jak zatem zrobić to danie? Przepis jest prosty, lecz lepiej dobrze przygotuj się na zebranie pokrzywy. W tym wypadku na pewno pomogą długie ochronne rękawice i nożyczki. Pamiętać jednak trzeba, że do spożycia nie nadają się pokrzywy rosnące przy drogach, lub na osiedlach. Najlepiej wybrać te rosnące dziko, tam, gdzie nie ma bezpośredniego miejsca dojazdu.

Przepis na zupę z pokrzyw

Składniki

  • 5 garści świeżych liści pokrzywy,
  • 5 ziemniaków,
  • cebula,
  • 3 marchewki,
  • ¼ część selera,
  • korzeń pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • śmietana do zupy,
  • świeża natka pietruszki,
  • koperek do posypania,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Liście pokrzywy dokładnie przemyj z nieczystości pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i opal nad ogniem. Czosnek wyjmij z łupin i przeciśnij przez praskę. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obierz, w razie potrzeby przemyj i podziel na mniejsze kawałki.
  3. W większym garnku rozpuść łyżkę masła i umieść na nim wszystkie pokrojone warzywa, oprócz cebuli. Podsmaż przez chwilę i zalej 1,5 l wody. W tym momencie jest czas na wrzucenie cebuli i zagotowanie całości na średnim ogniu.
  4. Gdy warzywa staną się miękkie wrzuć pokrzywę i gotuj całość przez następne 10 minut.
  5. Po tym czasie odlej do miseczki chochlę wywaru i wymieszaj ją z łyżką śmietany, zamieszaj. Taką mieszankę przelej do zupy wolnym strumyczkiem. Wrzuć do niej również posiekaną natkę pietruszki.
  6. Całość dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera.
  7. Podawaj na ciepło wraz z kleksem śmietany i świeżym pieczywem. Wierzch udekoruj posiekanym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.