Marynata do kurczaka. Amerykańska, jogurtowa czy słodko-pikantna? Ty wybierasz

Marynata do kurczaka to ważna sprawa: dzięki niej mięso jest aromatyczne i soczyste. Jak marynować drób, aby go nie zepsuć? Oto garść uwag, które warto uwzględnić przy majowym grillowaniu.

Marynata do kurczaka. Czemu jest tak ważna?

Dlaczego marynata do kurczaka ma tak duże znaczenie? Drób jest stosunkowo delikatnym mięsem, które chętnie wykorzystywane jest w naszych kuchniach pod różnymi postaciami. Ma przy tym mniej tłuszczu od wieprzowiny i może być szybciej przygotowane od wołowiny

Po co jednak właściwie marynuje się mięso? Przede wszystkim wraz z marynatą podawane są przyprawy i składniki, które wspomagają właściwości smakowe. Zawartość tłuszczu sprawia, że zostają one utrwalone. Rolą marynaty jest także ochrona niezbyt tłustego drobiu przed przesuszeniem podczas obróbki termicznej. 

Niezależnie od tego, czy mięso będzie smażone, grillowane czy pieczone, powinno trafić do marynaty dużo wcześniej. Wprawdzie drób jest delikatniejszy, co pozwala skrócić czas, ale i tak optymalnym rozwiązaniem będzie wkładanie kawałków mięsa do marynaty na całą noc. Warto pamiętać:

  • czas marynowania drobiu można skrócić dzięki pocięciu go na mniejsze kawałki;
  • pomysłem może być też nacinanie lub nakłuwanie mięsa po to, by marynata podpłynęła do jego wnętrza. 

Marynata do kurczaka na grilla w amerykańskim stylu

Ciepła pogoda i majówkowy klimat sprzyjają do tego, by organizować w ogrodzie przyjęcie w amerykańskim stylu. Nie może tu zabraknąć dań grillowanych. Jak przygotować mięso? Oczywiście przyda się marynata do kurczaka na grillu w stylu amerykańskim. Potrzebne będą do niej (na 1 kg mięsa):

  • keczup pikantny - pół szklanki;
  • miód w formie płynnej - 2 łyżki;
  • czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę lub posiekane;
  • sos sojowy - 2 łyżki;
  • oliwa - 1 łyżka;
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka;
  • musztarda francuska - 2 łyżki;
  • słodka papryka - pół łyżeczki;
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie połączyć. Smaruje się nimi kurczaka tak, by mógł trafić pod przykrycie i do lodówki na przynajmniej kilka godzin przed grillowaniem. Uwaga: jeśli mięso było wcześniej doprawiane solą i pieprzem, trzeba uważać z dodawaniem ich do marynaty.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Marynata do piersi z kurczaka w jogurcie

Ciekawa marynata do piersi z kurczaka? Takie mięso jest wyjątkowo delikatne, można więc zamarynować je w jogurcie, cytrynie i czosnku. Potrzebne będą:

  • jogurt typu greckiego - 250 ml;
  • sok z cytryny - wyciśnięty z połówki dojrzałego owocu;
  • czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę lub drobno siekane;
  • oliwa - 2 łyżki;
  • sól - pół łyżeczki;
  • pieprz - pół łyżeczki.

W tym przypadku również należy połączyć dokładnie składniki. Czas marynowania może być jednak krótszy i trwać ok. trzech godzin.

Marynata do udek z kurczaka - klasyczna

Klasyczna marynata do udek z kurczaka? Warto postawić tutaj także na prostą zalewę z dużą ilością czosnku. Potrzebne będą:

  • oliwa - pół szklanki;
  • czosnek - 4 ząbki przeciśnięte przez praskę lub siekane;
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki;
  • słodka papryka - 3 łyżeczki;
  • chili - pół łyżeczki;
  • sól i pieprz do smaku.

Słodko-pikantna marynata do kurczaka pieczonego

Jaką jeszcze marynatę można wybrać? Czasami dobrym wyjściem będzie połączenie z pozoru bardzo różnych smaków. Przykład? Choćby słodko-pikantna marynata do kurczaka pieczonego lub grillowanego. Do jej stworzenia potrzebne będą:

  • miód w postaci płynnej - 100 ml;
  • musztarda francuska - 5 łyżek;
  • ocet winny biały - 3 łyżki;
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki;
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też: Szaszłyki. Możesz je przyrządzić z różnych rodzajów mięs. Dodatki gwarantują nieziemski smak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.