Dlaczego marynata do kurczaka ma tak duże znaczenie? Drób jest stosunkowo delikatnym mięsem, które chętnie wykorzystywane jest w naszych kuchniach pod różnymi postaciami. Ma przy tym mniej tłuszczu od wieprzowiny i może być szybciej przygotowane od wołowiny.
Po co jednak właściwie marynuje się mięso? Przede wszystkim wraz z marynatą podawane są przyprawy i składniki, które wspomagają właściwości smakowe. Zawartość tłuszczu sprawia, że zostają one utrwalone. Rolą marynaty jest także ochrona niezbyt tłustego drobiu przed przesuszeniem podczas obróbki termicznej.
Niezależnie od tego, czy mięso będzie smażone, grillowane czy pieczone, powinno trafić do marynaty dużo wcześniej. Wprawdzie drób jest delikatniejszy, co pozwala skrócić czas, ale i tak optymalnym rozwiązaniem będzie wkładanie kawałków mięsa do marynaty na całą noc. Warto pamiętać:
Ciepła pogoda i majówkowy klimat sprzyjają do tego, by organizować w ogrodzie przyjęcie w amerykańskim stylu. Nie może tu zabraknąć dań grillowanych. Jak przygotować mięso? Oczywiście przyda się marynata do kurczaka na grillu w stylu amerykańskim. Potrzebne będą do niej (na 1 kg mięsa):
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie połączyć. Smaruje się nimi kurczaka tak, by mógł trafić pod przykrycie i do lodówki na przynajmniej kilka godzin przed grillowaniem. Uwaga: jeśli mięso było wcześniej doprawiane solą i pieprzem, trzeba uważać z dodawaniem ich do marynaty.
Ciekawa marynata do piersi z kurczaka? Takie mięso jest wyjątkowo delikatne, można więc zamarynować je w jogurcie, cytrynie i czosnku. Potrzebne będą:
W tym przypadku również należy połączyć dokładnie składniki. Czas marynowania może być jednak krótszy i trwać ok. trzech godzin.
Klasyczna marynata do udek z kurczaka? Warto postawić tutaj także na prostą zalewę z dużą ilością czosnku. Potrzebne będą:
Jaką jeszcze marynatę można wybrać? Czasami dobrym wyjściem będzie połączenie z pozoru bardzo różnych smaków. Przykład? Choćby słodko-pikantna marynata do kurczaka pieczonego lub grillowanego. Do jej stworzenia potrzebne będą:
Zobacz też: Szaszłyki. Możesz je przyrządzić z różnych rodzajów mięs. Dodatki gwarantują nieziemski smak