Jaki boczek na grilla będzie najlepszy? Jakość produktu ma tu podstawowe znaczenie. Oczywiście powinien być on świeży. Poleca się przy tym wybór takich kawałków, które nie są przesadnie chude. Zawartość tłuszczu jest tu o tyle korzystna, że i tak wytopi się on podczas obróbki termicznej. Trudniej będzie przy tym o przesadne przesuszenie mięsa, które pozostanie soczyste. O czym jeszcze trzeba wiedzieć jeśli chodzi o boczek na grilla? Jak przyprawić mięso? Warto skupić się na jeszcze kilku kwestiach.
Jak przyprawić boczek do grilla? Do podstawowych przypraw należą tutaj sól i pieprz, z reguły nie unika się też stosowania słodkiej papryki w postaci sproszkowanej. Amatorzy ostrych potraw mogą także wybrać chili. Należy jednak pamiętać, że kluczowym elementem dla wydobycia z boczku pełni smaku będzie włożenie go na pewien czas do marynaty.
Jaki przygotować boczek na grilla? Przed grillowaniem nie ma potrzeby dodatkowej obróbki termicznej mięsa. Wystarczy je zamarynować i przyprawić. Oczywiście konieczne jest to, aby mięso trafiło do marynaty na odpowiednio długi czas. Idealnym rozwiązaniem byłoby włożenie go do marynaty na całą noc, czyli jakieś 12 godzin.
Warto pamiętać o tym, że przed marynowaniem i przyprawianiem dobrze jest przestrzegać jeszcze kilku zasad. Przede wszystkim trzeba usunąć z boczku wszelkie niejadalne chrząstki i części, które będą tylko przeszkadzały w delektowaniu się produktem po jego przyrządzeniu.
Jak zamarynować boczek do grilla, żeby wydobyć z niego pełnię smaku? Oczywiście można skorzystać z wielu interesujących kompozycji marynat. Rodzaj składników będzie tu miał bezpośrednie przełożenie na smak grillowanej potrawy. Klasyczna marynata do boczku? Przydadzą się (na 1 kg mięsa):
Wszystkie składniki należy połączyć we w miarę jednolitą masę i pokryć nimi kawałki boczku. Mięso powinno nasiąkać marynatą przez przynajmniej kilka godzin w chłodzie i pod przykryciem.
Jak pokroić boczek na grilla? Już w kontekście marynowania warto, aby został podzielony na części tej samej wielkości, co ułatwi ich pieczenie. Dodatkowo trzeba pamiętać o tym, żeby plastry krojone już do grillowania nie były zbyt cienkie. Przyjmuje się, że najlepszym wyjściem będzie pozostawienie takich o grubości ok. 5-6 mm.
Peklowanie boczku to proces, który wykorzystuje się zwłaszcza przy wędzeniu, ale niekiedy można także przy przygotowywaniu mięsa z grilla. Chodzi o wykorzystanie roztworu soli w wodzie. Smaruje się nią mięso. Najczęściej sól miesza się tu z wodą w proporcji 35 g soli na 1 litr. Dodawane są też czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Całość powinno się zagotować, by potem włożyć do solanki mięso na przynajmniej kilka godzin.
Zobacz też: Marynata do kurczaka. Amerykańska, jogurtowa czy słodko-pikantna? Ty wybierasz