Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania

Boczek na grilla to wciąż jedna z klasycznych opcji w menu na garden party. Musi być jednak dobrze przyprawiony i zamarynowany, by można było wyciągnąć z niego pełnię smaku. O czym jeszcze warto pamiętać? Podpowiadamy

Jaki boczek na grilla?

Jaki boczek na grilla będzie najlepszy? Jakość produktu ma tu podstawowe znaczenie. Oczywiście powinien być on świeży. Poleca się przy tym wybór takich kawałków, które nie są przesadnie chude. Zawartość tłuszczu jest tu o tyle korzystna, że i tak wytopi się on podczas obróbki termicznej. Trudniej będzie przy tym o przesadne przesuszenie mięsa, które pozostanie soczyste. O czym jeszcze trzeba wiedzieć jeśli chodzi o boczek na grilla? Jak przyprawić mięso? Warto skupić się na jeszcze kilku kwestiach.

Jaki przyprawić boczek na grilla?

Jak przyprawić boczek do grilla? Do podstawowych przypraw należą tutaj sól i pieprz, z reguły nie unika się też stosowania słodkiej papryki w postaci sproszkowanej. Amatorzy ostrych potraw mogą także wybrać chili. Należy jednak pamiętać, że kluczowym elementem dla wydobycia z boczku pełni smaku będzie włożenie go na pewien czas do marynaty

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Jaki przygotować boczek na grilla?

Jaki przygotować boczek na grilla? Przed grillowaniem nie ma potrzeby dodatkowej obróbki termicznej mięsa. Wystarczy je zamarynować i przyprawić. Oczywiście konieczne jest to, aby mięso trafiło do marynaty na odpowiednio długi czas. Idealnym rozwiązaniem byłoby włożenie go do marynaty na całą noc, czyli jakieś 12 godzin.

Marynata do mięs
Marynata do mięs Pixabay

Jaki przygotować surowy boczek na grilla? 

Warto pamiętać o tym, że przed marynowaniem i przyprawianiem dobrze jest przestrzegać jeszcze kilku zasad. Przede wszystkim trzeba usunąć z boczku wszelkie niejadalne chrząstki i części, które będą tylko przeszkadzały w delektowaniu się produktem po jego przyrządzeniu. 

Jaki zamarynować boczek na grilla?

Jak zamarynować boczek do grilla, żeby wydobyć z niego pełnię smaku? Oczywiście można skorzystać z wielu interesujących kompozycji marynat. Rodzaj składników będzie tu miał bezpośrednie przełożenie na smak grillowanej potrawy. Klasyczna marynata do boczku? Przydadzą się (na 1 kg mięsa):

  • czosnek - 4 ząbki przeciśnięte przez praskę;
  • miód - 1 łyżka płynnego;
  • majeranek, papryka wędzona, papryka słodka - po 1 łyżce;
  • olej rzepakowy - 4 łyżki;
  • keczup - 2 łyżki;
  • musztarda - 2 łyżki;
  • sól i pieprz.
Boczek na grilla sprawdzi się jako samodzielna przekąska i dodatek do innych dań
Boczek na grilla sprawdzi się jako samodzielna przekąska i dodatek do innych dań Zdjęcie ilustracyjne / Shutterstock

Wszystkie składniki należy połączyć we w miarę jednolitą masę i pokryć nimi kawałki boczku. Mięso powinno nasiąkać marynatą przez przynajmniej kilka godzin w chłodzie i pod przykryciem.

Jaki pokroić boczek na grilla?

Jak pokroić boczek na grilla? Już w kontekście marynowania warto, aby został podzielony na części tej samej wielkości, co ułatwi ich pieczenie. Dodatkowo trzeba pamiętać o tym, żeby plastry krojone już do grillowania nie były zbyt cienkie. Przyjmuje się, że najlepszym wyjściem będzie pozostawienie takich o grubości ok. 5-6 mm. 

Jaki zapeklować boczek na grilla?

Peklowanie boczku to proces, który wykorzystuje się zwłaszcza przy wędzeniu, ale niekiedy można także przy przygotowywaniu mięsa z grilla. Chodzi o wykorzystanie roztworu soli w wodzie. Smaruje się nią mięso. Najczęściej sól miesza się tu z wodą w proporcji 35 g soli na 1 litr. Dodawane są też czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Całość powinno się zagotować, by potem włożyć do solanki mięso na przynajmniej kilka godzin.

Zobacz też: Marynata do kurczaka. Amerykańska, jogurtowa czy słodko-pikantna? Ty wybierasz

Więcej o: