Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa? Sprawdź koniecznie przed majówką

Folia aluminiowa to dzisiaj jeden z podstawowych materiałów przydatnych w kuchni. Wykorzystamy ją także w trakcie majowego grillowania. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podpowiadamy.

Folia aluminiowa spożywcza w każdej kuchni

Folia aluminiowa spożywcza to obecnie przydatne wyposażenie każdej kuchni. Jej historia jest dość długa, bo sięga 1910 r. kiedy to postanowiono przeprowadzić eksperymenty z walcowaniem aluminium. Powstała dzięki temu cienka powłoka okazała się mieć ciekawe właściwości - nieprzepuszczająca światła, powietrza i wody, szybko znalazła zastosowanie m.in. w gastronomii.

Folia aluminiowa - jaka będzie dobra? 

Jak wybrać folię aluminiową? Jaka będzie dobra do użytku kuchennego i nie tylko? Najpopularniejszym rozwiązaniem będzie chyba folia aluminiowa w rolce. Można ją bez problemu docinać na interesującą nas długość i chyba to ona będzie najlepszym rozwiązaniem. Można jednak spotkać też inne produkty, np. w boxie o określonych wymiarach. 

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Folia aluminiowa - jak używać w prawidłowy sposób?

Jak używać w prawidłowy sposób folii aluminiowej? Już na pierwszy rzut oka poznamy, że materiał ten posiada dwie strony. Jedna z nich jest błyszcząca, druga matowa. Nie jest to wcale przypadkiem. Tylko odpowiednie zastosowanie folii spożywczej sprawi, że będziemy w stanie w pełni wykorzystywać jej właściwości.

Folia aluminiowa - która strona trzyma ciepło?

Jak działa folia aluminiowa? Która strona trzyma ciepło? Wiemy już, że obie strony materiału spełniają różne funkcje. Zawinięcie stroną błyszczącą do zewnątrz i owinięcie nią produktu sprawi, że będzie można długo zatrzymać jego ciepło. Reasumując: strona błyszcząca odpowiada za zatrzymanie temperatury posiłku.

Folia aluminiowa - która strona trzyma zimno?

Jak jeszcze może działać folia aluminiowa? Która strona trzyma zimno? W tym przypadku również wybór będzie bardzo ważny. Zawinięcie stroną matową na zewnątrz poskutkuje tym, że możliwe będzie zatrzymanie niższej temperatury produktu. Nie nagrzeje się on zbyt szybko. Reasumując: matowa strona folii spożywczej trzyma zimno.

Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa?

Która strona folii aluminiowej do pieczenia mięsa? Jeśli chcemy przygotować danie w piekarniku lub na grillu i przyspieszyć jego pieczenie, powinniśmy ułożyć je tak, aby matowa strona pozostawała na zewnątrz, błyszcząca zaś była ułożona do wewnątrz. 

Jak używać folii aluminiowej do innych celów?

Jak używać folii aluminiowej do innych celów? Właściwości tego materiału sprawdzą się w wielu innych sytuacjach - również kulinarnych. Chodzi choćby o sytuację, gdy chcemy wstawić do lodówki produkt lub danie o intensywnym zapachu. Folia pomoże nam go utrzymać w jednym miejscu. Można ją także wykorzystywać np. we fryzjerstwie lub czyszczeniu garnków, które pokryły się spalenizną.

Jak czyścić srebro folią aluminiową?

Pozostaje jeszcze jedno ciekawe zastosowanie tego materiału, o którym warto wspomnieć. Jak czyścić srebro folią aluminiową? Trzeba przygotować miskę, którą następnie wykłada się folią spożywczą. Do naczynia należy wlać gorącą wodę i kilka łyżeczek soli kuchennej. Następnie można tu wrzucić przedmioty ze srebra. Sprytny trik powinien pomóc w usunięciu z nich typowych zanieczyszczeń już po ok. godzinie. 

Zobacz też: Marynata do karkówki. Słodko-pikantna czy z keczupem? Ważny jest dobór odpowiednich przypraw

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.