Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis

Kofty na grilla są daniem, które jest popularne w Grecji czy Turcji. Nic nie przeszkadza jednak temu, żeby przyrządzić je również podczas naszej majówki. Świetnie wypadają w połączeniu z aromatycznym sosem.

Jak zrobić kofty na grilla? Podstawowe kwestie

Jak zrobić kofty na grilla? Czym właściwie one są? Chodzi tu o tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które jest rodzajem szaszłyka z mielonej jagnięciny lub wołowiny, niekiedy przyrządzanym też z mięsa wieprzowego. Pulpety przeznaczone do grillowania mają kształt podłużny, charakterystyczne dla nich są aromatyczne potrawy takie, jak kumin, kolendra czy imbir.  

Kofty z grilla nie tylko bardzo ciekawie się prezentują, ale są również sycące. Można podawać je samodzielnie lub z sałatką. Jednocześnie zdarza się, że właśnie one stanowią mięsną część drugiego dania. 

Skrzydełka na grilla. Dobrze dobrana marynata sprawi, że będą jeszcze lepsze. Zdjęcie ilustracyjne Skrzydełka na grilla. Dobrze dobrana marynata sprawi, że będą jeszcze lepsze

Jakie mięso na kofty z grilla? Wiele zależy od tradycji i naszych preferencji

Jakie mięso na kofty z grilla będzie najlepsze? Biorąc pod uwagę bałkańskie pochodzenie tego dania i fakt, że przyrządza się je też w krajach muzułmańskich, nie dziwi najczęstsze sięganie po baraninę, rzadziej mięso wołowe. Czy jednak wieprzowina nie nadaje się do wykorzystania? Wiele zależy od naszych osobistych preferencji. Bywa bowiem, że sięga się z powodzeniem po mieloną karkówkę lub mięso mieszane np. wołowo-wieprzowe.

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Przepis na kofty z grilla

Jaki przepis na kofty z grilla? Przede wszystkim konieczne będzie zgromadzenie niezbędnych składników. Nade wszystko chodzi tutaj o:

  • mięso mielone - 1 kg;
  • cebulę - 1 większa szt.;
  • czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę lub posiekane;
  • słodką paprykę - 2 łyżeczki;
  • kmin rzymski - 1 łyżeczkę;
  • kolendrę mieloną - 2 łyżeczki;
  • mielony imbir - 1 łyżeczkę;
  • pieprz i sól do smaku.

Mięso musi być zmielone. Nie powinno być zbyt chude, więc w razie potrzeby można dodać do niego odrobinę słoniny. Cebulę należy drobno pokroić, podobnie jak czosnek. Wszystkie składniki mieszamy wraz z przyprawami w dużej misce i odstawiamy pod przykryciem na godzinę do lodówki. Po tym czasie można zająć się formowaniem z mięsa podłużnych kształtów przypominających kiełbaski i nabijaniem ich na patyczki. Przed grillowaniem warto te ostatnie przez 30 min moczyć patyczki po to, by się nie przypalały. Przed grillowaniem skrapiamy kofty oliwą. Opiekamy je z każdej strony do zarumienienia. 

Kofty z grilla elektrycznego

Kofty z grilla elektrycznego? Gorsza pogoda nie musi sprawiać, że zrezygnujemy z takich rarytasów. Nowoczesne urządzenie pozwoli nam przygotować kofty na rozgrzanym ruszcie posmarowanym olejem. Trzeba je przypiekać na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. 

Z czym podawać kofty?

Z czym podawać kofty? Ciepłe jeszcze szaszłyki będą świetnie się komponowały z grillowanymi warzywami i sosem. Można je serwować z młodymi ziemniakami, ale także przypieczoną na grillu pitą lub świeżym pieczywem. 

Sojowo-miodowa sałatka z awokado i sera halloumi Sałatka z serem halloumi. Cypryjski specjał, który coraz chętniej wybieramy

Sos do kofty

Jaki sos do kofty? Doskonale będą się komponowały z prostym sosem czosnkowym, ale także tzatziki lub pomidorowym. Ciekawą opcją będzie też przyrządzenie samemu sosu miętowego. Jest on bardzo prosty i wymaga sięgnięcia po:

  • garść siekanej mięty;
  • sok z cytryny - należy wycisnąć połowę owocu;
  • jogurt naturalny typu greckiego - 6 łyżek;
  • sól i pieprz.

Po wymieszaniu wszystkich składników należy sos schłodzić w lodówce. 

Zobacz też: Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę

Więcej o: