Jak zrobić kofty na grilla? Czym właściwie one są? Chodzi tu o tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które jest rodzajem szaszłyka z mielonej jagnięciny lub wołowiny, niekiedy przyrządzanym też z mięsa wieprzowego. Pulpety przeznaczone do grillowania mają kształt podłużny, charakterystyczne dla nich są aromatyczne potrawy takie, jak kumin, kolendra czy imbir.
Kofty z grilla nie tylko bardzo ciekawie się prezentują, ale są również sycące. Można podawać je samodzielnie lub z sałatką. Jednocześnie zdarza się, że właśnie one stanowią mięsną część drugiego dania.
Jakie mięso na kofty z grilla będzie najlepsze? Biorąc pod uwagę bałkańskie pochodzenie tego dania i fakt, że przyrządza się je też w krajach muzułmańskich, nie dziwi najczęstsze sięganie po baraninę, rzadziej mięso wołowe. Czy jednak wieprzowina nie nadaje się do wykorzystania? Wiele zależy od naszych osobistych preferencji. Bywa bowiem, że sięga się z powodzeniem po mieloną karkówkę lub mięso mieszane np. wołowo-wieprzowe.
Jaki przepis na kofty z grilla? Przede wszystkim konieczne będzie zgromadzenie niezbędnych składników. Nade wszystko chodzi tutaj o:
Mięso musi być zmielone. Nie powinno być zbyt chude, więc w razie potrzeby można dodać do niego odrobinę słoniny. Cebulę należy drobno pokroić, podobnie jak czosnek. Wszystkie składniki mieszamy wraz z przyprawami w dużej misce i odstawiamy pod przykryciem na godzinę do lodówki. Po tym czasie można zająć się formowaniem z mięsa podłużnych kształtów przypominających kiełbaski i nabijaniem ich na patyczki. Przed grillowaniem warto te ostatnie przez 30 min moczyć patyczki po to, by się nie przypalały. Przed grillowaniem skrapiamy kofty oliwą. Opiekamy je z każdej strony do zarumienienia.
Kofty z grilla elektrycznego? Gorsza pogoda nie musi sprawiać, że zrezygnujemy z takich rarytasów. Nowoczesne urządzenie pozwoli nam przygotować kofty na rozgrzanym ruszcie posmarowanym olejem. Trzeba je przypiekać na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Z czym podawać kofty? Ciepłe jeszcze szaszłyki będą świetnie się komponowały z grillowanymi warzywami i sosem. Można je serwować z młodymi ziemniakami, ale także przypieczoną na grillu pitą lub świeżym pieczywem.
Jaki sos do kofty? Doskonale będą się komponowały z prostym sosem czosnkowym, ale także tzatziki lub pomidorowym. Ciekawą opcją będzie też przyrządzenie samemu sosu miętowego. Jest on bardzo prosty i wymaga sięgnięcia po:
Po wymieszaniu wszystkich składników należy sos schłodzić w lodówce.
Zobacz też: Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę