Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis

Kofty na grilla są daniem, które jest popularne w Grecji czy Turcji. Nic nie przeszkadza jednak temu, żeby przyrządzić je również podczas naszej majówki. Świetnie wypadają w połączeniu z aromatycznym sosem.

Jak zrobić kofty na grilla? Podstawowe kwestie

Jak zrobić kofty na grilla? Czym właściwie one są? Chodzi tu o tradycyjne danie kuchni bałkańskiej, które jest rodzajem szaszłyka z mielonej jagnięciny lub wołowiny, niekiedy przyrządzanym też z mięsa wieprzowego. Pulpety przeznaczone do grillowania mają kształt podłużny, charakterystyczne dla nich są aromatyczne potrawy takie, jak kumin, kolendra czy imbir.  

Kofty z grilla nie tylko bardzo ciekawie się prezentują, ale są również sycące. Można podawać je samodzielnie lub z sałatką. Jednocześnie zdarza się, że właśnie one stanowią mięsną część drugiego dania. 

Jakie mięso na kofty z grilla? Wiele zależy od tradycji i naszych preferencji

Jakie mięso na kofty z grilla będzie najlepsze? Biorąc pod uwagę bałkańskie pochodzenie tego dania i fakt, że przyrządza się je też w krajach muzułmańskich, nie dziwi najczęstsze sięganie po baraninę, rzadziej mięso wołowe. Czy jednak wieprzowina nie nadaje się do wykorzystania? Wiele zależy od naszych osobistych preferencji. Bywa bowiem, że sięga się z powodzeniem po mieloną karkówkę lub mięso mieszane np. wołowo-wieprzowe.

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Przepis na kofty z grilla

Jaki przepis na kofty z grilla? Przede wszystkim konieczne będzie zgromadzenie niezbędnych składników. Nade wszystko chodzi tutaj o:

  • mięso mielone - 1 kg;
  • cebulę - 1 większa szt.;
  • czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę lub posiekane;
  • słodką paprykę - 2 łyżeczki;
  • kmin rzymski - 1 łyżeczkę;
  • kolendrę mieloną - 2 łyżeczki;
  • mielony imbir - 1 łyżeczkę;
  • pieprz i sól do smaku.

Mięso musi być zmielone. Nie powinno być zbyt chude, więc w razie potrzeby można dodać do niego odrobinę słoniny. Cebulę należy drobno pokroić, podobnie jak czosnek. Wszystkie składniki mieszamy wraz z przyprawami w dużej misce i odstawiamy pod przykryciem na godzinę do lodówki. Po tym czasie można zająć się formowaniem z mięsa podłużnych kształtów przypominających kiełbaski i nabijaniem ich na patyczki. Przed grillowaniem warto te ostatnie przez 30 min moczyć patyczki po to, by się nie przypalały. Przed grillowaniem skrapiamy kofty oliwą. Opiekamy je z każdej strony do zarumienienia. 

Kofty z grilla elektrycznego

Kofty z grilla elektrycznego? Gorsza pogoda nie musi sprawiać, że zrezygnujemy z takich rarytasów. Nowoczesne urządzenie pozwoli nam przygotować kofty na rozgrzanym ruszcie posmarowanym olejem. Trzeba je przypiekać na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. 

Z czym podawać kofty?

Z czym podawać kofty? Ciepłe jeszcze szaszłyki będą świetnie się komponowały z grillowanymi warzywami i sosem. Można je serwować z młodymi ziemniakami, ale także przypieczoną na grillu pitą lub świeżym pieczywem. 

Sos do kofty

Jaki sos do kofty? Doskonale będą się komponowały z prostym sosem czosnkowym, ale także tzatziki lub pomidorowym. Ciekawą opcją będzie też przyrządzenie samemu sosu miętowego. Jest on bardzo prosty i wymaga sięgnięcia po:

  • garść siekanej mięty;
  • sok z cytryny - należy wycisnąć połowę owocu;
  • jogurt naturalny typu greckiego - 6 łyżek;
  • sól i pieprz.

Po wymieszaniu wszystkich składników należy sos schłodzić w lodówce. 

Zobacz też: Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.