Marynata do karkówki. Słodko-pikantna czy z keczupem? Ważny jest dobór odpowiednich przypraw

Marynata do karkówki to element, o którym nie można zapomnieć. Dzięki niej można wydobyć z mięsa wieprzowego najlepsze smaki.

Marynata do karkówki. Dlaczego jest potrzebna?

Dlaczego marynata do karkówki jest niezbędna do tego, by mięso było soczyste i przesiąknięte smakiem? Wykorzystanie zalewy sporządzonej zwykle na bazie oleju rzepakowego lub oliwy jest dość powszechne. Chodzi jednak nie tylko o kulinarne przyzwyczajenie czy tradycję, ale o działanie przemyślane i potrzebne. Marynowanie sprawia, że do mięsa mają szansę dostać się potrzebne przyprawy i ciekawe smaki. Zabezpiecza ona również wieprzowinę przed przesuszeniem, które może być problemem podczas obróbki termicznej produktu. 

Warto pamiętać o tym, że marynowanie karkówki jest procesem długotrwałym. Powinno odbywać się w chłodzie i pod przykryciem przez przynajmniej sześć, najlepiej zaś 12 godzin. W niektórych przypadkach zasadne jest przetrzymanie mięsa w marynacie do 24 godzin. Jak przyspieszyć marynowanie? Pomysły są tu dwa:

  • można podzielić mięso na mniejsze kawałki, przez co szybciej nabierze odpowiedniego smaku;
  • niekiedy też nacina się kawałki mięsa lub nakłuwa po to, by marynata mogła podpłynąć do jego wnętrza.

Marynata do karkówki na grilla - prosty przepis

Jaka marynata do karkówki na grilla będzie najlepsza? Niekiedy warto sięgać po proste i sprawdzone przepisy. Jeśli marzy nam się garden party z menu w amerykańskim stylu, to sporządzenie odpowiedniej zalewy może być pierwszym krokiem do jego przygotowania. Czego będziemy potrzebować? Przydadzą się:

  • olej rzepakowy - 3 łyżki;
  • keczup pikantny - 4 łyżki;
  • czosnek siekany lub prasowany - 3 ząbki;
  • ocet winny - 1 łyżka;
  • sos sojowy - 2 łyżki;
  • brązowy cukier - 2 łyżki;
  • chili mielone - pół łyżeczki. 

Przygotowanie marynaty jest w tym przypadku bardzo proste. Poszczególne składniki należy ze sobą wymieszać tak, żeby mogły się dokładnie rozpuścić (dotyczy to także cukru, o czym trzeba pamiętać). Mięso trzeba posmarować marynatą i odstawić na noc. Można ją także wykorzystać np. do żeberek.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Marynata do karkówki z piekarnika - wersja piwna

Jaka marynata do karkówki z piekarnika? Również tutaj marynowanie spełnia ważną funkcję. Karkówka, podobnie jak np. golonka, dobrze komponuje się z piwem. Do przygotowania zalewy wykorzystamy:

  • piwo - pół litra jasnego;
  • tymianek - 1 łyżka;
  • czosnek - dwa ząbki posiekane lub przeciśnięte;
  • olej rzepakowy - 2 łyżki;
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata do karkówki z piekarnika powinna powstać w wyniku połączenia piwa z przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaje się też olej i marynuje mięso na przynajmniej trzy godziny przed pieczeniem.

Marynata do karkówki pieczonej - z musztardą i miodem

Słodko-pikantna marynata do karkówki pieczonej? To również jedno z prostych, ale cenionych rozwiązań. Do jej przygotowania potrzebne są:

  • musztarda francuska - 3 łyżki;
  • miód płynny - 2 łyżki;
  • sok z cytryny - 1 łyżka;
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  • czosnek - 2 ząbki przeciśnięte lub siekane;
  • pieprz i sól;
  • rozmaryn - pół łyżeczki;
  • papryka słodka - pół łyżeczki.

Również w tym przypadku należy połączyć ze sobą poszczególne składniki tak, by miały jednolitą konsystencję. Mięso posmarowane marynatą powinno trafić na przynajmniej sześć godzin do lodówki pod przykryciem.

Zobacz też: Pierś z kurczaka na grilla. Samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Kluczowy proces zapewni najlepszy smak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.