Dlaczego marynata do karkówki jest niezbędna do tego, by mięso było soczyste i przesiąknięte smakiem? Wykorzystanie zalewy sporządzonej zwykle na bazie oleju rzepakowego lub oliwy jest dość powszechne. Chodzi jednak nie tylko o kulinarne przyzwyczajenie czy tradycję, ale o działanie przemyślane i potrzebne. Marynowanie sprawia, że do mięsa mają szansę dostać się potrzebne przyprawy i ciekawe smaki. Zabezpiecza ona również wieprzowinę przed przesuszeniem, które może być problemem podczas obróbki termicznej produktu.
Warto pamiętać o tym, że marynowanie karkówki jest procesem długotrwałym. Powinno odbywać się w chłodzie i pod przykryciem przez przynajmniej sześć, najlepiej zaś 12 godzin. W niektórych przypadkach zasadne jest przetrzymanie mięsa w marynacie do 24 godzin. Jak przyspieszyć marynowanie? Pomysły są tu dwa:
Jaka marynata do karkówki na grilla będzie najlepsza? Niekiedy warto sięgać po proste i sprawdzone przepisy. Jeśli marzy nam się garden party z menu w amerykańskim stylu, to sporządzenie odpowiedniej zalewy może być pierwszym krokiem do jego przygotowania. Czego będziemy potrzebować? Przydadzą się:
Przygotowanie marynaty jest w tym przypadku bardzo proste. Poszczególne składniki należy ze sobą wymieszać tak, żeby mogły się dokładnie rozpuścić (dotyczy to także cukru, o czym trzeba pamiętać). Mięso trzeba posmarować marynatą i odstawić na noc. Można ją także wykorzystać np. do żeberek.
Jaka marynata do karkówki z piekarnika? Również tutaj marynowanie spełnia ważną funkcję. Karkówka, podobnie jak np. golonka, dobrze komponuje się z piwem. Do przygotowania zalewy wykorzystamy:
Marynata do karkówki z piekarnika powinna powstać w wyniku połączenia piwa z przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaje się też olej i marynuje mięso na przynajmniej trzy godziny przed pieczeniem.
Słodko-pikantna marynata do karkówki pieczonej? To również jedno z prostych, ale cenionych rozwiązań. Do jej przygotowania potrzebne są:
Również w tym przypadku należy połączyć ze sobą poszczególne składniki tak, by miały jednolitą konsystencję. Mięso posmarowane marynatą powinno trafić na przynajmniej sześć godzin do lodówki pod przykryciem.