Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Szparagi to prawdziwe dobro, którym trzeba się cieszyć, póki jest. A jest bardzo krótko, więc czasu jest mało, lepiej więc wykorzystać sezon w pełni. Pierwsze szparagi zwykle pojawiają się w sklepach i na targach w połowie lub pod koniec kwietnia i są dostępne mniej więcej do końca czerwca. Najlepsze zjemy w szczycie sezonu, czyli w maju i w czerwcu. Warto pamiętać, że dobre szparagi wcale nie powinny być bardzo grube, wręcz przeciwnie. Ponadto nieco łatwiejsze w przygotowaniu są szparagi zielone, ponieważ, w przeciwieństwie do białych, nie trzeba ich obierać. Należy jednak odłamać zdrewniałe końcówki.
Jednym z najbardziej klasycznych przepisów są szparagi z jajkiem w koszulce, które nazywane jest też jajkiem poche, podawane z sosem holenderskim. Moim zdaniem to najlepsze, co ze szparagami mogło się nam przytrafić. Mogłabym je jeść w takiej wersji codziennie, a nawet jeśli by mi się znudziły, to nic. Przecież na kolejne będzie trzeba czekać cały rok. Jeśli wy też jesteście takimi miłośnikami tego przepisu i gdy tylko widzicie szparagi z jajkiem, to cieknie wam ślinka, poniżej wyjaśniamy krok po kroku, jak je zrobić. Trzeba mieć nieco wyczucia w przypadku jajka, ale poza tym przepis wcale nie jest trudny.
Składniki:
Składniki na sos holenderski:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia sosu. Rozpuszczamy masło w garnuszku, a potem zostawiamy do przestygnięcia. W osobnym rondelku rózgą roztrzepujemy żółtka przez około dwie minuty. Po tym czasie powoli dolewamy do nich sok z cytryny. Nie przerywając roztrzepywania żółtek, stawiamy garnuszek z nimi na niedużym ogniu. Ostrożnie podgrzewamy i stopniowo dolewamy roztopione masło. Mieszamy. Sos powinien być kremowy, gładki i jednolity. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, można nieco rozrzedzić go dwiema łyżeczkami wody. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Teraz pora na jajko. Swoim sposobem podzielił się z nami kiedyś Bartosz Wielowiejski. "Smaruję kawałek folii spożywczej olejem, kładę na małą miseczkę i rozbijam na nią jajko. Folię zawijam w sakiewkę i zawiązuję. Wrzucam na wrzątek na 4 minuty" - opisywał na Haps.pl.
Przechodzimy dalej. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Czosnek kroimy w małe kawałeczki podsmażamy. Szparagi blanszujemy (dwie minuty gotujemy je we wrzątku, a potem dwie minut schładzamy pod zimną wodą) i też dodajemy na patelnię. Dorzucamy jeszcze szynkę parmeńską. Wszystko podsmażamy przez krótką chwilę.
Kromkę pieczywa smarujemy masłem. Układamy na niej najpierw plasterki szynki, potem szparagi, a potem jajko. Polewamy sosem holenderskim (można podać go też w miseczce obok) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Oto wasze mistrzowskie szparagi z jajkiem!