Zapomnij o karkówce i kiełbasie, teraz to robi się na grillu. Goście nie uwierzą, że wrzucasz to na ruszt

Sezon na grilla właśnie się rozpoczyna. Aby nie zmarnować jego potencjału warto przyszykować coś, co może zaskoczyć gości. Zaraz przy standardowych składnikach warto położyć kilka nietypowych produktów, które na ciepło smakują wyśmienicie. Ich akcent wywoła niemałe emocje.
Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Majówka to okres w roku, który rozpoczyna narodowe grillowanie. Każda rodzina wykorzystuje wolny czas i piękną pogodę na to, by spotkać się z bliskimi i z nimi spędzić chwile. Wyciąga się wtedy sprzęty, z których wychodzą pyszne przekąski. Grill jest wtedy najlepszą formą na wykonanie posiłków, a zrobiona na nim kiełbasa lub karkówka znika raz-dwa. Zaraz koło mięsa lądują także soczyste warzywa. Faszerowane pieczarki, papryka i cukinia to tylko niektóre propozycje, które warto podpiec. Okazuje się jednak, że grillować można nie tylko w sposób wytrawny. Ułożenie na ciepłej kracie kilku słodkich dodatków również może dać smakowity efekt. Z pewnością, gdy poda się je na stół, niektórzy nie zareagują optymistycznie, jednak po ich spróbowaniu każdy zechce tego więcej. Dziś przedstawiamy kilka przepisów, które nadadzą nudnemu grillowaniu nowego smaku.

Przepis na grillowaną pizzę na słodko

Składniki

  • ½ spodu do pizzy,
  • 4 łyżki kremu czekoladowego,
  • garść świeżych owoców np. malin,
  • cukier puder,
  • odrobina oleju.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia i lekko rozwałkuj. Następnie ułóż je wraz z papierem na aluminiową tackę i przenieś na gorący ruszt. Podpiecz z dwóch stron w ten sposób przez kilka chwil.
  2. Gdy spód stanie się ciepły zdejmij go z grilla, posmaruj kremem czekoladowym, obsyp owocami i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.

Przepis na grillowanego banana z orzechami

Składniki

  • 4 średnie banany,
  • garść orzechów włoskich,
  • 4 łyżki miodu,
  • jogurt typu grecki.

Sposób przygotowania

  1. Orzechy rozsyp na tacce do grillowania i umieść na rozgrzanym grillu. Praż do rumianego koloru, co jakiś czas mieszając, a następnie zdejmij i ostudź.
  2. Z folii aluminiowej zrób miseczki, w których umieść pokrojone w plastry banany i polej je miodem. Zamknij wykonane naczynia i ułóż je na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 10-12 minut.
  3. Po tym czasie zdejmij z grilla i otwórz. Tak ugrillowanego banana podawaj z dodatkiem jogurtu i orzechami włoskimi.

Przepis na amerykański szybki przysmak

Składniki

  • kilka herbatników lub krakersów,
  • pianki,
  • mleczna czekolada.

Sposób przygotowania

Na herbatniku lub krakersie umieść piankę i kostkę czekolady. Całość przykryj drugim ciastkiem, a następnie wszystko zawiń w folię aluminiową i zapiecz na grillu przez 2-3 minuty. Pianki powinny nabrać półpłynnej konsystencji, a czekolada się rozpuści. Podczas jedzenia trzeba jednak uważać na to, by się nie poparzyć.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.