Jak zrobić kurczaka z grilla? Przede wszystkim należy postawić na mięso dobrej jakości. Trzeba unikać kupowania produktów o niejednorodnej barwie, pokrytych charakterystycznym śluzem lub wodą. Mięso powinno być sprężyste i odkształcać się przy uciskaniu.
Idealny kurczak z grilla MaraZe /Shutterstock
Warto też pamiętać o tym, że pełnię smaku z drobiu można wydobyć dzięki odpowiedniej marynacie. Również tutaj mamy do czynienia z różnymi propozycjami, które można wykorzystać. Marynaty z czosnkiem, ale też musztardą lub jogurtem naturalnym to klasyka. Warto, aby mięso poleżało w nich przed obróbką termiczną przynajmniej kilka godzin. Ideałem będzie tu jednak pozostawienie go w zalewie przez całą noc, czyli jakieś 12 godzin.
Jaka powinna być marynata do kurczaka z grilla? W tym przypadku można skorzystać z różnych pomysłów. Na szczęście większość z nich jest raczej nieskomplikowana. Warto dodać, że dzięki marynacie możliwe jest nadanie lepszego smaku mięsu, ale też utrzymanie jego właściwej konsystencji. Kurczak przede wszystkim nie może być przesuszony. Przykłady ciekawych marynat do kurczaka z grilla to choćby:
Jak powinien być przygotowany kurczak z grilla? Ile piec mięso, aby było gotowe, ale wciąż smaczne i soczyste? Wiele zależy od tego, jaką część grillujemy i jak jest ona duża. Istotna jest też temperatura i metoda. Zakładając, że grillujemy bezpośrednio na ruszcie, powinniśmy:
Grillowanie niewielkiego kurczaka metodą pośrednią w średniej temperaturze to już ok. 50-60 min potrzebnej obróbki termicznej.
Grillowany kurczak Han-Lin /Shutterstock
Ile kalorii ma kurczak z grilla? W tym przypadku duże znaczenie mają czas obróbki termicznej, rodzaj marynaty czy jakość mięsa. Co do zasady przyjmuje się jednak, że 100 g mięsa bez skóry posiada ok. 151 kcal. W tak przygotowanym produkcie znajduje się sporo białka, którego jest tu aż 31,5 g. Jednocześnie jest tu ok. 104 mg cholesterolu.
Ile waży kurczak z grilla? Oczywiście waga może się tu dość znacząco różnić, ale możemy przyjąć przeciętne wartości. Kurczak z grilla waży zwykle ok. 970 g. To jednak nie wszystko, bo wypada odliczyć wagę kości, chrząstek i części niejadalnych. Wówczas pozostanie ok. 670 g mięsa.
Zobacz też: Sałatka do grilla na różne okazje. Niektóre można przygotować w mniej niż 15 minut