Wszyscy o niej zapomnieli, a na grillu jest najpyszniejsza. Natrzyj solą, a skórka będzie chrupiąca

Jak myślimy: majówka, wiadomo - grill, a jak grill - kiełbaska, karkówka i szaszłyki. Pamięta ktoś w ogóle o pasztetowej? Ten niepozorny wyrób wędliniarski na grillu sprawdza się fantastycznie, zwłaszcza gdy ma rumianą i chrupiącą skórkę. Jak zaskoczyć majówkowych gości? Oto przepis, o którym wszyscy zapomnieli.

Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Są takie produkty, o których się już zapomina lub takie, które są powoli wypierane przez inne. Tak jest w przypadku między innymi pasztetowej, którą już mało kto kupuje, a żeby położyć ją na grilla, to nie pomyśli chyba nikt. A wielka szkoda, ponieważ pasztetowa na grillu jest przepyszna i chociaż pewnie niektórzy mogą nie podzielić tego zachwytu, na pewno warto spróbować. Jest prosty trik, by sprawić, że skórka pasztetowej stanie się pyszna i chrupiąca. Wystarczy najpierw sparzyć ją wrzątkiem, następnie natrzeć solą i widelcem zrobić kilka nakłuć. To najlepszy i najpyszniejszy sposób, by zaskoczyć majówkowych gości.

Zobacz wideo

Zapomniany frykas na grilla - pasztetowa

Składniki:

  • kilka kawałków pasztetowej (w naturalnej osłonce)
  • sól (najlepiej gruboziarnista)
  • oliwa
  • majeranek
  • kilka ząbków czosnku

Sposób wykonania:

  1. Rano w dzień, kiedy chcesz urządzić grilla, przygotuj coś w rodzaju marynaty. Kawałki pasztetowej sparz we wrzątku (by pozbyć się bakterii, które mogą znajdować się na osłonce) i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie natrzyj solą każdy kawałek pasztetowej. Z 3-4 łyżek oliwy, zmielonego czosnku i majeranku przygotuj marynatę, którą posmaruj każdy kawałek. Zamarynowane pętka nakłuj widelcem i włóż do lodówki. 
  3. Godzinę przed planowanym grillowaniem wyjmij pasztetową z lodówki. Połóż ją na ruszcie i grilluj do momentu, aż skórka zacznie się robić złota i chrupiąca.

Wskazówka: Do grillowania nadaje się jedynie pasztetowa w naturalnej osłonce. Najlepiej wybierać taką, która ma zwarte i średnio rozdrobnione wnętrze. Pasztetowa, którą kupujemy do smarowania kanapek, nie będzie najlepszym wyborem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.