Świat nie widział bardziej puszystych naleśników. Zrobisz je raz, a zapomnisz o tradycyjnej odsłonie

Naleśniki kochają wszyscy. Jest to świetne danie, które można jeść w różnych odsłonach. Jednak nie zawsze ich smak jest taki jakbyśmy chcieli. Aby placki wychodziły zawsze smaczne wykorzystaj ten przepis. Nie tylko będą rumiane, a także puszyste jak chmurka.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Placki podawane na słodko lub z wytrawnym farszem opanowały cały świat. Chociaż w różnych zakątkach robi się je nieco inaczej, podstawowa formuła jest bardzo podobna. Naleśniki są ulubionym daniem nie tylko dzieci, a także dorosłych, a do tego zawsze smakują rewelacyjnie. Okazuje się, że płaski placek, który znamy z tradycyjnego przepisu może przybrać bardziej puszystą formę. Taki efekt jest możliwy bez używania sody, czy proszku do pieczenia. Ten z holenderskiej receptury jest tego dobrym przykładem. Dutch baby to naleśnik, który zapiekany jest w gorącym piekarniku. To właśnie tam delikatnie urośnie, podpiecze się i stworzy chrupiącą warstwę. Do tego dania możesz użyć różnych dodatków. Jednak najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, kremem czekoladowym lub cukrem pudrem.

Przepis na Dutch baby, czyli naleśniki po holendersku

Składniki na 1 porcję

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 większe truskawki,
  • sól,
  • masło,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wyjmij z lodówki odpowiednio wcześnie, aby mogły być w temperaturze pokojowej. Mleko delikatnie podgrzej w rondelku, lecz nie doprowadź do wrzenia.
  2. Truskawki dokładnie opłucz, oderwij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do większej miski wbij jajko, wlej ciepłe mleko, dodaj cukier waniliowy i łyżeczkę cukru pudru. Delikatnie roztrzep składniki, następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
  4. Naczynie, w którym naleśnik będzie się piekł delikatnie podgrzej i dokładnie wysmaruj masłem. Gdy stanie się gorące wylej do niego przygotowaną masę. Wierzch ciasta udekoruj pokrojonymi truskawkami.
  5. Naczynie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Naleśnik powinien delikatnie urosnąć i stać się rumiany i chrupiący.
  6. Po tym czasie wyjmij go z urządzenia. Górę wypieku posyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.