Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak Polska długa i szeroka, tak wiele jest obłędnie smacznych dóbr regionalnych i produktów lokalnych. Gdy jest się na Podhalu, nie sposób pominąć oscypki, kwaśnicę czy wszelakie mięsa, a także moskole. Góralskie placki z ugotowanych ziemniaków warto dodać do domowego menu - są proste, smaczne i ekspresowe.
Moskole to placki z ugotowanych ziemniaków wywodzące się z regionalnej kuchni Podhala. Zazwyczaj wypiekane były na blasze w piecu kuchennym, jednak przygotowane na patelni smakują równie dobrze. Przepis idealnie sprawdzi się, gdy zalegają ziemniaki z obiadu - do warzyw dodajemy tylko jajko, sól, mąkę i ewentualnie (w nieco udoskonalonej wersji) maślankę lub zsiadłe mleko. Warto dodać, że bulwy powinny być mączne, a te "wczorajsze" dadzą o niebo lepszy efekt.
Jak zatem widać, moskole to przysłowiowa bułka z masłem, jednak odpowiednie przygotowanie do zaledwie połowa sukcesu. Podhalański specjał warto zaserwować z masłem ziołowym lub czosnkowym, bryndzą, skwarkami, a nawet sosem grzybowym. Dodatki są dowolne, jednak to właśnie te wyżej wymienione serwuje się w tradycyjnej kuchni.
Składniki:
Sposób przygotowania: