Jakiego grilla można rozpalić na balkonie to pytanie, które pojawia się zawsze, gdy nadchodzą ciepłe dni i pojawia się chęć na coś pieczonego na ogniu. Nie każdy ma dostęp do ogrodu, zwłaszcza w mieście. Alternatywą jest więc możliwość zrobienia tego na balkonie. Najbezpieczniejszym wydaje się grill elektryczny, który nie generuje ognia i nie powoduje ryzyka pożaru, co jest dość istotną kwestią. Jedzenie z niego też będzie dobrze smakowało, a przy okazji nie będzie dymu — jedynie zapach przyrządzanego się jedzenia.
Jest kilka rodzajów sprzętu pozwalającego na grillowanie — poza grillem elektrycznym. I tak:
Grill na balkonie co do zasady jest więc możliwy, ale trzeba bardzo przemyśleć formę i rodzaj oraz to, czy warto ryzykować pożarem.
Chociaż nie ma bezpośrednich przepisów zakazujących grillowania na balkonie, to jednak warto się zastanowić nad tym pomysłem z jeszcze jednego powodu. Koniecznie trzeba zapoznać się regulaminem ustalonym przez spółdzielnię czy wspólnotę mieszkaniową. Jeśli bowiem w jej zasadach jest napisane, że nie wolno robić grilla, wówczas można narazić się na mandat. Podobnie może się stać, jeśli nawet nie ma nic na ten temat w regulaminie, a nie rozpytamy sąsiadów, czy nie będą mieli nic przeciwko. Jeżeli bowiem nasz grill będzie uciążliwy dla nich, ponownie może się to skończyć mandatem karnym. Czy są jeszcze miejsca, gdzie nie można palić grilla? Należy tego nie robić w niewielkiej odległości od lasu, w lesie w miejscach do tego nieprzeznaczonych, czy też w pobliżu materiałów łatwopalnych. Przyjemność zjedzenia czegoś z grilla nie powinna bowiem przesłaniać zdrowego rozsądku.
I tak, i nie — każdy musi przemyśleć, czy grillowanie na balkonie to rzeczywiście trafiony pomysł. Nie dość bowiem, że stwarzać może zagrożenie pożarowe, to jeszcze może się okazać, że przyjdzie nam zapłacić mandat karny. Najlepszym pomysłem wydaje się tutaj użycie grilla elektrycznego, który będzie najmniej uciążliwy dla sąsiadów, a przy tym nie będzie stwarzał zagrożenia karą pieniężną.
Zobacz też: Wszyscy o niej zapomnieli, a na grillu jest najpyszniejsza. Natrzyj solą, a skórka będzie chrupiąca