Zupa szczawiowa z tym dodatkiem to obiad idealny. Zapomnij o jajku na twardo - mamy coś lepszego

Szczaw jest jednym z wiosennych warzyw i rosnąć zaczyna już w marcu dlatego nietrudno spotkać go w warzywniakach i na straganach. Co zrobić ze szczawiu? Oczywiście najlepszą zupę. Dziś jednak podpowiemy, jak zrobić szczawiową, żeby nadać jej smaku i charakteru. Chodzi o jajko, ale wcale nie na twardo.

Więcej przepisów na wiosenne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa szczawiowa to królowa wszystkich wiosennych obiadów, a zrobiona odpowiednio jest kwaśna, aromatyczna i po prostu przepyszna. Zazwyczaj podaje się ją z jajkiem na twardo. To dobry sposób, ale my mamy lepszy. Jajko poche, czyli w koszulce, sprawdzi się idealnie. 

Zobacz wideo

Zupa szczawiowa - przepis na wiosenny obiad

Składniki:

  • 1 kg mięsa na wywar (najlepiej sprawdzą się żeberka i nogi kurczaka)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
  • ok. 500 g świeżego szczawiu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • posiekany koperek i szczypiorek
  • kilka jajek
  • opcjonalnie: kwaśna śmietana 

Sposób wykonania:

  1. Mięso podziel na części i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu, a kiedy zbierze się szum, zbierz go łyżką cedzakową lub sitkiem. 
  2. Włoszczyznę obierz i dodaj do wywaru. Dodaj także kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. 
  3. Szczaw opłucz i posiekaj. Następnie dodaj do zupy i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotuj jajka w koszulkach. 
  4. Do garnka wlej wodę, zagotuj ją z solą i odrobiną octu. Następnie w środku garnka zrób wir za pomocą łyżki i wrzuć do niego rozbite jajko. Gotuj na wolnym ogniu, aż białko się zetnie i utworzy "koszulkę" wokół żółtka. Tak zrób z każdym jajkiem. 
  5. Zupę możesz zabielić zahartowaną śmietaną. Kiedy już jest gotowa, rozlej ją do talerzy, do każdego z nich dodaj jajko w koszulce, a całość udekoruj posiekaną zieleniną. 

Wskazówka: Żeby dodać zupie szczawiowej więcej smaku, zamiast śmietany możesz dodać do niej trochę sera feta. Uważaj wtedy jednak na sól - jeśli zdecydujesz się na ten dodatek, potrawę warto posolić na samym końcu gotowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.