Jak ugotować szparagi, żeby były jędrne i smaczniejsze? Czas to podstawa, ale przyda się też coś na słodko i na kwaśno

Sezon na szparagi właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się pysznymi, zielonymi łodyżkami. Tylko jak ugotować szparagi, żeby były jędrne, delikatne i jeszcze smaczniejsze? Czas gotowania jest oczywiście ważny, ale nie mniej ważne są dodatki. W tym przypadku warto postawić na cukier i sok z cytryny.

Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak gotować zielone szparagi? Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka oczywista, jak się wydaje. Niestety, wystarczy dosłownie kilka sekund nieuwagi i zamiast jędrnych, zielonych łodyg mamy rozgotowaną paciajkę. Jednak jest prosty sposób, by "zamknąć" szparagi i jednocześnie dodać im więcej smaku. Do gotującej się wody oprócz soli dodaj łyżkę lub dwie soku z cytryny i płaską łyżeczkę cukru. Kwas sprawi, że włókna warzywa nie rozgotują się tak szybko, a delikatna słodycz cukru wydobędzie ze szparagów maksimum smaku. To zdecydowanie najlepsze wiosenne warzywo. 

Zobacz wideo

Jak ugotować zielone szparagi?

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  1. Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki. Pod naciskiem dłoni złamią się w odpowiednim momencie. 
  2. W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie włóż do niej szparagi tak, by końcówki wystawały poza poziom wody - są delikatne i ugotują się na parze.
  3. Zielone szparagi gotuj na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty. Następnie wyjmij je z wody i podawaj jako dodatek do dań obiadowych lub solo z masłem i bułką tartą, czy sosem holenderskim.

Wskazówka: Zamiast soku z cytryny możesz użyć także octu jabłkowego lub spirytusowego. Musisz jednak liczyć się z tym, że te produktu bardziej wpłyną na smak warzyw. Jeśli decydujesz się na dodatek octu, wystarczy 1 łyżka. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA