Jak ugotować szparagi, żeby były jędrne i smaczniejsze? Czas to podstawa, ale przyda się też coś na słodko i na kwaśno

Sezon na szparagi właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się pysznymi, zielonymi łodyżkami. Tylko jak ugotować szparagi, żeby były jędrne, delikatne i jeszcze smaczniejsze? Czas gotowania jest oczywiście ważny, ale nie mniej ważne są dodatki. W tym przypadku warto postawić na cukier i sok z cytryny.

Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Domowe maggi Domowe maggi bez chemii. Najważniejszy składnik masz w ogrodzie

Jak gotować zielone szparagi? Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka oczywista, jak się wydaje. Niestety, wystarczy dosłownie kilka sekund nieuwagi i zamiast jędrnych, zielonych łodyg mamy rozgotowaną paciajkę. Jednak jest prosty sposób, by "zamknąć" szparagi i jednocześnie dodać im więcej smaku. Do gotującej się wody oprócz soli dodaj łyżkę lub dwie soku z cytryny i płaską łyżeczkę cukru. Kwas sprawi, że włókna warzywa nie rozgotują się tak szybko, a delikatna słodycz cukru wydobędzie ze szparagów maksimum smaku. To zdecydowanie najlepsze wiosenne warzywo

Zobacz wideo

Jak ugotować zielone szparagi?

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  1. Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki. Pod naciskiem dłoni złamią się w odpowiednim momencie. 
  2. W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie włóż do niej szparagi tak, by końcówki wystawały poza poziom wody - są delikatne i ugotują się na parze.
  3. Zielone szparagi gotuj na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty. Następnie wyjmij je z wody i podawaj jako dodatek do dań obiadowych lub solo z masłem i bułką tartą, czy sosem holenderskim.

Masło Czy masło musi stać w lodówce? Ekspertka stanowczo odpowiedziała

Wskazówka: Zamiast soku z cytryny możesz użyć także octu jabłkowego lub spirytusowego. Musisz jednak liczyć się z tym, że te produktu bardziej wpłyną na smak warzyw. Jeśli decydujesz się na dodatek octu, wystarczy 1 łyżka. 

Więcej o: