Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jak gotować zielone szparagi? Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka oczywista, jak się wydaje. Niestety, wystarczy dosłownie kilka sekund nieuwagi i zamiast jędrnych, zielonych łodyg mamy rozgotowaną paciajkę. Jednak jest prosty sposób, by "zamknąć" szparagi i jednocześnie dodać im więcej smaku. Do gotującej się wody oprócz soli dodaj łyżkę lub dwie soku z cytryny i płaską łyżeczkę cukru. Kwas sprawi, że włókna warzywa nie rozgotują się tak szybko, a delikatna słodycz cukru wydobędzie ze szparagów maksimum smaku. To zdecydowanie najlepsze wiosenne warzywo.
Składniki:
Wskazówka: Zamiast soku z cytryny możesz użyć także octu jabłkowego lub spirytusowego. Musisz jednak liczyć się z tym, że te produktu bardziej wpłyną na smak warzyw. Jeśli decydujesz się na dodatek octu, wystarczy 1 łyżka.