Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na grillowanie 2023 r. wystartował! Spotkania pod chmurką nie muszą jednak być monotonne, a dania nudne. Wystarczy sięgnąć po nieco inne produkty niż dotychczas. Obecność kiełbasy jest nadal obowiązkowa, jednak włoski rarytas sprawi, że dania z rusztu nabiorą szyku i obłędnego smaku.
Grillowanie to sport narodowy Polaków. Jeśli jednak w menu wkradła się nuda i monotematyczność, pora wypróbować nieco inne przysmaki niż dotychczas. Na ruszcie poza mięsnymi specjałami mogą się bowiem znaleźć kolorowe warzywa, czy ciekawe sery np. camembert rodem z Francji. Wówczas goście będą zachwyceni, a danie zachwyci nie tylko oko, ale i podniebienie najbardziej wymagających gości.
Camembert na grilla to doskonały pomysł, by nieco urozmaicić i podrasować posiłek z rusztu. Francuski ser z mleka krowiego. Ma bogaty smak, od maślanego po cierpki, w zależności od rodzaju i jego wieku. Warto podkreślić, że jest nie tylko obłędnie smaczny, ale i zdrowy. Specjał nie tylko warto wykorzystać do deski serów, ale także do grillowania. Najlepiej smakuje w towarzystwie owoców, orzechów, plasterków bagietki i krakersów.
Zapiekany na grillu camembert to połączenie ciągnącego się sera dojrzewającego wraz z karmelizowanymi orzechami np. pistacjami lub żurawiną czy grillowanymi owocami takimi jak jabłko, czy gruszka. Ser najlepiej grillować na specjalnych tackach lub folii aluminiowej. Szczególnie poleca się także specjalne deseczki klonowe, które wcześniej należy namoczyć przez 30 minut w wodzie - wówczas camembert wkładamy na ruszt i od razu możemy serwować.
Pierwszą propozycją jest camembert w towarzystwie pistacji i miodu. Potrzebować będziemy:
Przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: