Nie tylko kiełbasa i szaszłyki. Camembert na grilla to niebiański przysmak, a smakuje w kilku wersjach

Koniec z nudnymi daniami z rusztu. Camembert na grilla to obłędny akcent, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Francuski ser dojrzewający wytwarzany z mleka krowiego smakuje obłędnie w towarzystwie słodkich i słonych dodatków. Sekret tkwi w prostocie i estetycznej formie podania!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na grillowanie 2023 r. wystartował! Spotkania pod chmurką nie muszą jednak być monotonne, a dania nudne. Wystarczy sięgnąć po nieco inne produkty niż dotychczas. Obecność kiełbasy jest nadal obowiązkowa, jednak włoski rarytas sprawi, że dania z rusztu nabiorą szyku i obłędnego smaku. 

Camembert na grilla, czyli francuski rarytas z ciekawymi dodatkami 

Grillowanie to sport narodowy Polaków. Jeśli jednak w menu wkradła się nuda i monotematyczność, pora wypróbować nieco inne przysmaki niż dotychczas. Na ruszcie poza mięsnymi specjałami mogą się bowiem znaleźć kolorowe warzywa, czy ciekawe sery np. camembert rodem z Francji. Wówczas goście będą zachwyceni, a danie zachwyci nie tylko oko, ale i podniebienie najbardziej wymagających gości. 

Camembert na grilla to doskonały pomysł, by nieco urozmaicić i podrasować posiłek z rusztu. Francuski ser z mleka krowiego. Ma bogaty smak, od maślanego po cierpki, w zależności od rodzaju i jego wieku. Warto podkreślić, że jest nie tylko obłędnie smaczny, ale i zdrowy. Specjał nie tylko warto wykorzystać do deski serów, ale także do grillowania. Najlepiej smakuje w towarzystwie owoców, orzechów, plasterków bagietki i krakersów. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jak grillować camembert i z czym go serwować na grillu? 

Zapiekany na grillu camembert to połączenie ciągnącego się sera dojrzewającego wraz z karmelizowanymi orzechami np. pistacjami lub żurawiną czy grillowanymi owocami takimi jak jabłko, czy gruszka. Ser najlepiej grillować na specjalnych tackach lub folii aluminiowej. Szczególnie poleca się także specjalne deseczki klonowe, które wcześniej należy namoczyć przez 30 minut w wodzie - wówczas camembert wkładamy na ruszt i od razu możemy serwować. 

Pierwszą propozycją jest camembert w towarzystwie pistacji i miodu. Potrzebować będziemy: 

  • 2 krążki sera Camembert,
  • 2 płaskie łyżki miodu,
  • łyżkę oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów np. pistacji lub orzechów włoskich, pekan,
  • płaską łyżkę sezamu.

Przygotowania: 

  1. W miseczce łączymy miód, oliwę, drobno posiekane orzechy i sezam. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. 
  2. Następnie na kawałku folii aluminiowej umieszczamy krążek sera i polewamy go słodką polewą miodowo-orzechową. Czynność powtarzamy z drugim serem. 
  3. Tak przygotowany camembert zawijamy w foli i układamy na rozgrzanym ruszcie. Po około 10 minutach ser jest gotowy do padania - najlepiej przełożyć go na deskę lub talerz i od razu jeść. Wówczas środek będzie kremowy i ciągnący, a skorupka delikatnie chrupka. 

Przepis na camembert z grilla z dodatkiem żurawiny 

Składniki: 

  • ser camembert,
  • sos żurawinowy,
  • świeża żurawina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ser podobnie jak w przepisie powyżej zawijamy w folię i kładziemy na ruszcie. 
  2. Po kilku minutach jest gotowy. 
  3. Wierzch dekorujemy sosem żurawinowym i pokrojonymi owocami. Podajemy na ciepło. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.