Kremowe ciasto truskawkowe na puszystym biszkopcie. Szybkie, tanie i lepsze niż z cukierni

Ochota na słodkie ciasto zawsze może nadejść. Aby nie wybierać się do sklepu lub cukierni, warto wykorzystać domowy przepis na ciasto z truskawkami. Jest kwintesencją wiosny, a także letnich deserów. Wszystko za sprawą lekkiego biszkoptu, który udekorowany jest świeżymi owocami. Ten deser zawsze wychodzi.
Zobacz wideo Galette z truskawkami

Gdy ochota na słodką przekąskę narasta, warto posiłkować się domowymi przepisami na desery. Dzięki temu w mgnieniu oka można mieć wypiek, który jest lepszy niż w niejednej kawiarni czy cukierni. My proponujemy ciasto, które wychodzi za każdym razem. Jest to biszkopt z kremem, a wierzch wyłożony jest świeżymi truskawkami. Ostatnim elementem, który dodaje dobrego smaku, jest galaretka.

Przepis na ciasto truskawkowe z kremem

Składniki na biszkopt:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 średnie jajka,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • pół litra śmietanki kremówki 30 proc.,
  • pół szklanki cukru.

Składniki dodatkowe:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1 kg świeżych truskawek.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania biszkoptu. W pierwszej kolejności zajmij się jajkami. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Cały czas mieszając powoli dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Wrzuć również żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Tak przygotowaną masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut. Aby sprawdzić, czy zostało ono odpowiednio wypieczone wypróbuj metody na patyczek. Gdy wbita wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że można wyjmować biszkopt z piekarnika.
  3. W czasie gdy spód się piecze możesz wykonać krem i galaretki. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę wlej do dużej miski i dokładnie ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru.
  4. Gdy biszkopt się wypiecze i delikatnie ostygnie, nałóż na niego przygotowany krem. Następnie ułóż umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i zalej całość galaretką.
  5. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki i poczekaj do stężenia wierzchu. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.