-
Haps
-
Jak przygotować
- Kremowe ciasto truskawkowe na puszystym biszkopcie. Szybkie, tanie i lepsze niż z cukierni
Kremowe ciasto truskawkowe na puszystym biszkopcie. Szybkie, tanie i lepsze niż z cukierni
Ochota na słodkie ciasto zawsze może nadejść. Aby nie wybierać się do sklepu lub cukierni, warto wykorzystać domowy przepis na ciasto z truskawkami. Jest kwintesencją wiosny, a także letnich deserów. Wszystko za sprawą lekkiego biszkoptu, który udekorowany jest świeżymi owocami. Ten deser zawsze wychodzi.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Gdy ochota na słodką przekąskę narasta, warto posiłkować się domowymi przepisami na desery. Dzięki temu w mgnieniu oka można mieć wypiek, który jest lepszy niż w niejednej kawiarni czy cukierni. My proponujemy ciasto, które wychodzi za każdym razem. Jest to biszkopt z kremem, a wierzch wyłożony jest świeżymi truskawkami. Ostatnim elementem, który dodaje dobrego smaku, jest galaretka.
Przepis na ciasto truskawkowe z kremem
Składniki na biszkopt:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 średnie jajka,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- pół litra śmietanki kremówki 30 proc.,
- pół szklanki cukru.
Składniki dodatkowe:
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1 kg świeżych truskawek.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania biszkoptu. W pierwszej kolejności zajmij się jajkami. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Cały czas mieszając powoli dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Wrzuć również żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Tak przygotowaną masę wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut. Aby sprawdzić, czy zostało ono odpowiednio wypieczone wypróbuj metody na patyczek. Gdy wbita wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że można wyjmować biszkopt z piekarnika.
- W czasie gdy spód się piecze możesz wykonać krem i galaretki. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę wlej do dużej miski i dokładnie ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru.
- Gdy biszkopt się wypiecze i delikatnie ostygnie, nałóż na niego przygotowany krem. Następnie ułóż umyte i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i zalej całość galaretką.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki i poczekaj do stężenia wierzchu. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl