Kiedy stanie przy garnkach nie daje przyjemności, wtedy na pomoc przychodzą szybkie propozycje obiadowe. To właśnie one sprawiają, że można zjeść dobrze i niewielkim nakładem sił przygotować potrawę. Daniem, które robi się prawie samo, jest ta mieszanka składników. Możesz do niej wrzucić, co tylko chcesz.
fot. Elena Shashkina / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Meksykańskie mac'n'cheese z serem
Ile razy chciałeś zrobić ciekawy i smaczny obiad, lecz nie miałeś zielonego pojęcia co przygotować? Na szczęście jeśli poznasz ten przepis, taka sytuacja nie będzie miała już miejsca. Daniem, które zrobisz raz-dwa i przy którym nikt nie będzie kręcić nosem, jest zapiekanka makaronowa. Do tej potrawy możesz wrzucić wszystko, co chcesz, bo pasuje do niej każdy składnik. Zapieczona z serem oczaruje cię na długo.
REKLAMA
Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem
Składniki:
3 szklanki ulubionego makaronu,
pół kilo piersi z kurczaka,
cebula,
papryka żółta,
papryka czerwona,
kukurydza konserwowa,
świeży ogórek,
2 pomidory,
3 ząbki czosnku,
200 g startego sera żółtego,
kulka mozzarelli,
oregano,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Następnie umieść w miseczce, dopraw paprykami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej całość oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj. Mięso podsmaż na gorącym tłuszczu i odstaw do przestudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż na nim warzywo. Dodaj do niej również pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Smaż przez około 3 minuty.
Gdy makaron się ugotuje odcedź go i umieść w naczyniu żaroodpornym. Do niego dodaj kurczaka, papryki i cebulę. Wkrój również pomidory, świeżego ogórka i wsyp kukurydzę konserwową. Całość posyp oregano, paprykami, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane składniki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wierzch obsyp startym żółtym serem oraz pokrojoną mozzarellą. Podgrzej całość przez następne 5 minut.