Folia aluminiowa. Która strona posłuży do pieczenia, która zatrzyma ciepło? Wyjaśniamy

Folia aluminiowa. Która strona przyda się przy pieczeniu? Prosty produkt wynaleziony przed przeszło wiekiem do dzisiaj jest pomocny w naszych kuchniach. Niestety, nie zawsze właściwie z niego korzystamy.

Folia aluminiowa - która strona trzyma ciepło?

Jak może być wykorzystana folia aluminiowa? Która strona popularnego akcesorium przyda się do zatrzymania ciepła? Różnice pomiędzy stronami folii spożywczej są dostrzegalne na pierwszy rzut oka. Jedna z nich jest błyszcząca, druga zaś matowa. Powinniśmy umieć z nich korzystać, bo takie rozróżnienie nie jest przypadkiem. Niestety, ale nie zawsze postępujemy zgodnie z przeznaczeniem tego przydatnego materiału. Dzieje się tak pomimo tego, że folia taka towarzyszy nam już od ponad 100 lat. Wynaleziono ją w 1910 r. podczas prób z walcowaniem aluminium. Szybko okazało się, że jej powstanie ma bardzo pozytywne znaczenie dla szeroko rozumianej gastronomii i branży spożywczej. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie choćby grillowanie czy pieczenie ciast bez pomocy cieniutkich metalicznych plastrów.

Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło? Obie strony spełniają różne funkcje. Ciepło może być zatrzymane wtedy, gdy od zewnątrz produkt będzie zawinięty stroną błyszczącą, wewnątrz zaś będzie do niego przylegała matowa.

Folia - która strona trzyma zimno?

Która strona folii trzyma zimno? W tym przypadku dzieje się dokładnie odwrotnie. Strona matowa do zewnątrz sprawi, że możliwe będzie dłuższe zatrzymanie chłodnej temperatury produktu. To strona matowa trzyma więc zimno. 

Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!

Folia aluminiowa - która strona do piekarnika?

Jak w praktyce powinna być wykorzystana folia aluminiowa? Która strona do piekarnika? Jeżeli zależy nam na tym, by danie zostało szybciej przygotowane i łatwiej podległo obróbce termicznej, to także powinniśmy postawić na odpowiednie ułożenie folii. Danie powinno stykać się ze stroną błyszczącą. Wówczas w pełni wykorzystamy możliwości dawane przez folię aluminiową.

Którą stroną folię aluminiową układać dla zatrzymywania zapachów?

Okazuje się jednak, że folia aluminiowa ma cały szereg ciekawych właściwości - nie tylko nie przepuszcza światła i ciepła, ale też zapachu. Którą stroną folię aluminiową trzeba ułożyć dla zatrzymywania zapachów? W tym przypadku nie ma to znaczenia. Warto jednak podkreślić, że właśnie owinięcie mocno aromatycznych potraw folią aluminiową może się przydać po to, by ich woń nie rozeszła się po całej przestrzeni lodówki. 

Jak jeszcze wykorzystać folię aluminiową?

Jak jeszcze wykorzystać folię aluminiową? W których dziedzinach może być bardzo pomocna? Okazuje się, że produkt ten to nie tylko gastronomia i szeroko rozumiana branża spożywcza. Może też być wykorzystywany choćby we fryzjerstwie lub przy ozdabianiu paznokci. To jednak nie koniec, bo folia aluminiowa posiada zastosowania również w codziennych sytuacjach. Przykładem niech będzie przypalenie garnków - dzięki folii możemy łatwiej pozbyć się uciążliwej spalenizny.

Dodatkowo folia aluminiowa pomaga w czyszczeniu srebra. Wystarczy wyłożyć miskę aluminiową folią, wlać do niej gorącą wodę i wsypać kilka łyżeczek soli. Potem pozostaje już tylko wrzucić tutaj srebrne przedmioty i odczekać ok. godziny na rozpuszczenie zabrudzeń. 

Zobacz też: Marynata do karkówki. Słodko-pikantna czy z keczupem? Ważny jest dobór odpowiednich przypraw

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.