Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia to ulubione miejsce żerowania różnych szkodników. Muszki owocówki, osy czy mole spożywcze to utrapienie wielu kucharzy. Aby temu zapobiec, często warto sięgnąć po naturalne produkty, które z pewnością znajdziemy w domowej spiżarni. Czasami najprostsze rozwiązania okażą się strzałem w dziesiątkę!
Niepozorne owady jakimi są mole spożywcze, mogą przynieść w kuchni czy spiżarni prawdziwe spustoszenie. Szkodniki żywią się niemal każdym dostępnym rodzajem jedzenia - najczęściej żerują w mące, cukrze, kaszy czy innych sypkich produktach, gdzie chętnie składają jaja. Problem jest spory, bo pomimo stosowania pułapek, dbania o perfekcyjną czystość i odpowiednie przechowywanie żywności, mole często trafiają do naszych domów razem z produktami prosto ze sklepu. Dużo rzadziej owady wlatują przez okna lub kratki wentylacyjne.
Pierwszą i jednocześnie złotą zasadą jest zażegnanie przetrzymywania tysiąca otwartych papierowych czy kartonowych opakowań. Znacznie lepiej jest przechowywać produkty sypie w szczelnie zamkniętych słojach, puszkach czy pojemnikach. Ryzyko można zmniejszyć, stosując także specjalne klamry czy spinacze do opakowań.
Absolutnym numerem jeden, który wypada bezkonkurencyjnie w walce z molami, jest bowiem jedna przyprawa. Mowa tu o liściach laurowych lub ziarnach jałowca. Ich silny aromat i zapach mocno działa na mole. Wystarczy rozsypać przyprawy w szafkach lub wrzucić je do pojemników z produktami narażonymi na atak szkodników.
Walkę z molami warto rozpocząć od gruntownego przejrzenia szafek, umycia ich wnętrza i pozbycia się podejrzanych produktów, w których mogą być jaja moli. Kolejnym krokiem jest przechowywanie - "bezpieczne" produkty przesypujemy zatem do pojemników czy słoi. Dodatkowo warto umyć szafki szmatką nasączoną odrobiną octu jabłkowego, olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego lub cytrusowego.
Mole spożywcze nie lubią także zapachu aromatu waniliowego. Przygotuj watę nasączoną zapachem wanilii, a następnie włóż do szafki, w której żerują mole spożywcze. Kolejna złota rada to rozłożenie w szafkach, szufladach i spiżarni, skórki pomarańczowej - cytrusy to prawdziwy wróg moli, który sprawi, że wyniosą się z kuchni w okamgnieniu.
W przypadkach skrajnych, gdy powyższe sposoby nie działają, warto jednak postawić na specjalny środek przeznaczony do walki z molami. Dostępne są wszelakie atomizery czy pułapki, które można bezpiecznie stosować.