Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli ktoś był w Grecji, na pewno zatańczył taniec z filmu "Grek Zorba" i jadł pyszny sos tzatziki. Zainspirowani tym przepisem, prezentujemy wam idealny sos do grilla, ale zamiast świeżego ogórka proponujemy zamianę na typowo polski składnik. Co będzie najlepsze do grillowanej karkówki i szaszłyków? Sos z gęstego jogurtu, czosnku i kiszonych ogórków. Palce lizać to mało powiedziane.
Sos do grilla - polska wariacja na temat greckiej klasyki
Składniki:
- 3 twarde ogórki kiszone
- 2-3 ząbki czosnku
- duże opakowanie jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- łyżka koperku
- łyżka oliwy
- opcjonalnie: łyżka majonezu
Sposób wykonania:
- Ogórki kiszone zetrzyj na tarce tak jak do zupy ogórkowej. Następnie pozostaw je na sitku do odsączenia lub przyciśnij je ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru soku.
- Odsączone ogórki przełóż do miski, dodaj jogurt, przeciśnięty czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i oliwą i dodaj majonez, jeśli go używasz.
- Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na 2 godziny, by smaki się połączyły. Sos do mięs z grilla podawaj tuż przed zdjęciem mięsa z rusztu - wówczas smakuje najlepiej.
Okazuje się, że inspiracja kuchnią grecką sprawdzi się idealnie na majówkę i nie tylko. Taki sos idealnie pasuje do karkówki i kiełbasy z grilla, ale sprawdzi się równie dobrze do grillowanych warzyw lub chipsów.