Najlepszy sos do grilla. Przypomina greckie tzatziki, ale ma jeden ciekawy składnik. Najlepszy do karkówki

Za chwilę z kopyta ruszy sezon na grilla i wszyscy na pewno się zgodzą, że do kiełbaski, karkówki i szaszłyków przydałby się jakiś sosik. Ketchup i musztarda to obowiązkowy zestaw, ale warto wzbogacić go o trzeciego muszkietera. Jaki jest najlepszy sos do grilla? Trochę powieje Grecją, ale to nie będą klasyczne tzatziki.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli ktoś był w Grecji, na pewno zatańczył taniec z filmu "Grek Zorba" i jadł pyszny sos tzatziki. Zainspirowani tym przepisem, prezentujemy wam idealny sos do grilla, ale zamiast świeżego ogórka proponujemy zamianę na typowo polski składnik. Co będzie najlepsze do grillowanej karkówki i szaszłyków? Sos z gęstego jogurtu, czosnku i kiszonych ogórków. Palce lizać to mało powiedziane. 

Sos do grilla - polska wariacja na temat greckiej klasyki

Składniki:

  • 3 twarde ogórki kiszone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duże opakowanie jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • łyżka koperku
  • łyżka oliwy
  • opcjonalnie: łyżka majonezu

Sposób wykonania:

  1. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce tak jak do zupy ogórkowej. Następnie pozostaw je na sitku do odsączenia lub przyciśnij je ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru soku. 
  2. Odsączone ogórki przełóż do miski, dodaj jogurt, przeciśnięty czosnek oraz posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i oliwą i dodaj majonez, jeśli go używasz. 
  3. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki na 2 godziny, by smaki się połączyły. Sos do mięs z grilla podawaj tuż przed zdjęciem mięsa z rusztu - wówczas smakuje najlepiej. 

Okazuje się, że inspiracja kuchnią grecką sprawdzi się idealnie na majówkę i nie tylko. Taki sos idealnie pasuje do karkówki i kiełbasy z grilla, ale sprawdzi się równie dobrze do grillowanych warzyw lub chipsów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.