• Link został skopiowany

Danie rodem z dzieciństwa. Zwróć uwagę na jeden składnik, bo inaczej potrawa trafi do kosza

Chcesz zrobić szybki obiad, ale pustka w głowie ci to uniemożliwia? Mamy na to sposób. Wystarczy wykorzystać ten przepis, a problem sam się rozwiąże. Pamiętaj jednak o dobrym wyborze składników. Jeśli to zlekceważysz, danie może się nie udać.
kluski leniwe
Patrycja St / shutterstock.com
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski leniwe są daniem, które znane jest chyba każdemu. Każda babci i mama chociaż raz je wykonała, a niektórym potrawa ta nawet może przywołać dziecięce lata. Wykonanie ich nie jest niczym skomplikowanym. Trzeba zastosować się jedynie do kilku kroków, a pierożki wyjdą wyśmienicie. Przede wszystkim pamiętać trzeba o odpowiednim wyborze twarogu. Najlepszym wyborem będzie ten półtłusty. Jeśli jednak wybierze się ser chudy, powstałe kluski będą niesmaczne i twarde. Sięgnięcie po twaróg tłusty też nie będzie dobry ruchem. W tym przypadku może okazać się, że po ugotowaniu leniwe będą zbyt rzadkie i szybko się rozgotują.

Przepis na kluski leniwe

Składniki

  • pół kilo półtłustego twarogu,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mięsa, praską do ziemniaków lub rozgnieć go widelcem. Następnie przełóż do większej miski i przesiej do niego mąkę.
  2. Do składników dodaj również jajko, szczyptę soli i roztopione w rondelku masło. Z produktów wyrób gładkie i jednolite ciasto. Możesz je wymieszać łyżką, lecz lepszy efekt uzyskasz robiąc to dłońmi.
  3. Przygotowane ciasto przełóż na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i podziel na 3 równe części. Z każdego z nich uformuj wałek, a następnie za pomocą ostrego noża wytnij kluseczki o charakterystycznym, skośnym kształcie. Powstałe pierożki odłóż na bok i przykryj ścierką.
  4. Do garnka wlej wodę, posól ja i zagotuj. Gdy będzie odpowiednio gorąca wrzucaj kluski partiami. Nie umieszczaj ich w naczyniu w dużych ilościach, ponieważ mogą się pozlepiać. Gotuj je przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
  5. Tak przygotowane przełóż na talerz. Podawaj na ciepło w ulubionym wariancie. Możesz zaserwować je w wersji słodkiej z cukrem i słodką śmietanką, lub w wytrawnej z cebulą i masłem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: