Danie rodem z dzieciństwa. Zwróć uwagę na jeden składnik, bo inaczej potrawa trafi do kosza

Chcesz zrobić szybki obiad, ale pustka w głowie ci to uniemożliwia? Mamy na to sposób. Wystarczy wykorzystać ten przepis, a problem sam się rozwiąże. Pamiętaj jednak o dobrym wyborze składników. Jeśli to zlekceważysz, danie może się nie udać.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski leniwe są daniem, które znane jest chyba każdemu. Każda babci i mama chociaż raz je wykonała, a niektórym potrawa ta nawet może przywołać dziecięce lata. Wykonanie ich nie jest niczym skomplikowanym. Trzeba zastosować się jedynie do kilku kroków, a pierożki wyjdą wyśmienicie. Przede wszystkim pamiętać trzeba o odpowiednim wyborze twarogu. Najlepszym wyborem będzie ten półtłusty. Jeśli jednak wybierze się ser chudy, powstałe kluski będą niesmaczne i twarde. Sięgnięcie po twaróg tłusty też nie będzie dobry ruchem. W tym przypadku może okazać się, że po ugotowaniu leniwe będą zbyt rzadkie i szybko się rozgotują.

Przepis na kluski leniwe

Składniki

  • pół kilo półtłustego twarogu,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mięsa, praską do ziemniaków lub rozgnieć go widelcem. Następnie przełóż do większej miski i przesiej do niego mąkę.
  2. Do składników dodaj również jajko, szczyptę soli i roztopione w rondelku masło. Z produktów wyrób gładkie i jednolite ciasto. Możesz je wymieszać łyżką, lecz lepszy efekt uzyskasz robiąc to dłońmi.
  3. Przygotowane ciasto przełóż na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i podziel na 3 równe części. Z każdego z nich uformuj wałek, a następnie za pomocą ostrego noża wytnij kluseczki o charakterystycznym, skośnym kształcie. Powstałe pierożki odłóż na bok i przykryj ścierką.
  4. Do garnka wlej wodę, posól ja i zagotuj. Gdy będzie odpowiednio gorąca wrzucaj kluski partiami. Nie umieszczaj ich w naczyniu w dużych ilościach, ponieważ mogą się pozlepiać. Gotuj je przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
  5. Tak przygotowane przełóż na talerz. Podawaj na ciepło w ulubionym wariancie. Możesz zaserwować je w wersji słodkiej z cukrem i słodką śmietanką, lub w wytrawnej z cebulą i masłem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: