W polskich domach nie jest podawane, a to wielki błąd. To danie zna cały świat. Jest sycące i łączy wiele smaków

Pomimo że niektórych dań nie miało się przyjemności skosztować i tak się je zna. Wiele osób zapewne ma tak z tym śniadaniem. Znane jest na cały świat, lecz nie wszyscy po nie sięgają. Jak wygląda typowy poranny posiłek na Wyspach Brytyjskich? To odważna mieszanka składników.
Zobacz wideo Pieczona czekoladowa owsianka. Idealne śniadanie fit

Historia english breakfast sięga nawet XIII wieku, kiedy to Anglicy uważali, że śniadanie powinno być bardzo pożywne i bogate w składniki. Traktowali je bowiem jak najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Typowe angielskie śniadanie składa się z tostów, bekonu, jajek sadzonych, kiełbasek oraz fasolki w sosie pomidorowym. Podaje się również warzywa takie jak pieczarki, czy pomidorki. Zazwyczaj popija się je herbatą, kawą lub nawet świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym. Przygotowanie tego dania nie jest niczym skomplikowanym, dlatego każdy brytyjski lokal ma go w swojej ofercie. Jeśli jednak nie masz okazji na podróż, możesz poczuć się jak na wyspach przygotowując ich danie w domu. Z pewnością takim posiłkiem zapełnisz brzuch na długi czas.

Przepis na angielskie śniadanie

Składniki

  • 3 plastry bekonu,
  • 4 kiełbaski frankfurterki,
  • 4 średnie pieczarki,
  • 2 jajka,
  • puszka fasoli w sosie pomidorowym,
  • 3 kromki pieczywa tostowego,
  • garść małych pomidorków,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zadbaj o mięso. Kiełbaski lekko natnij i podsmaż na rozgrzanym maśle. Boczek również delikatnie podsmaż.
  2. Na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso, podsmaż pokrojone pieczarki i pomidory.
  3. W tym samym czasie do rondelka przelej fasolkę z pomidorowym sosem. Podgrzej ją na niewielkim ogniu i przypraw według uznania. Pieczywo umieść w tosterze przed samym podaniem, przygotuj również jajka sadzone.
  4. Wszystkie przygotowane składniki przenieś na talerze i podawaj z ciepłą herbatą lub kawą. Ciepłe tosty możesz dodatkowo posmarować masłem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.