Ciasto po arabsku jest lepsze od sernika. Z tym twistem nikt mu się nie oprze

Ciasto z twarogowym twistem to oryginalna i lekka propozycja na deser, który zasmakuje każdemu. Jego smak dobrze komponuje się z kawą, a podany na ciepło może oczarować każdego. Nie zapomnij o żadnym kroku, a wyjdzie wyśmienicie.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Ciasto po arabsku to bez wątpienia konkurencja dla polskiego sernika. Twarogowy twist, który jest w nim zawarty może namieszać w smaku, lecz na pewno każdemu zasmakuje. Ciasto to zrobione jest z puszystej masy, która przekładana jest serową masą. Podanie go do ciepłej kawy o poranku będzie  smacznym rozpoczęciem dnia. Sposób przygotowania wypieku nie jest skomplikowany, nie trzeba również kupować niecodziennych składników. Wszystko, co potrzebne jest do jego wykonania znajduje się już w kuchennych szafkach. Aby nadać mu jeszcze lepszego smaku, wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Lukier z cytrynowym akcentem również będzie do niego pasować.

Przepis na ciasto po arabsku

Składniki

  • 3 całe jajka,
  • 1 żółtko,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • ? mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • kostka twarogu półtłustego.

Sposób przygotowania

  1. Całe jajka wbij do większej miski, dodaj połowę cukru i zmiksuj na średnich obrotach przez około 5 minut. Do powstałej mieszanki wlej olej, mleko i ponownie wymieszaj. Na koniec do składników przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce umieść twaróg, drugą połowę cukru, skrobię ziemniaczaną i żółtko. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Połowę ciasta, które wykonuje się jako pierwsze przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ułóż na nie masę serową i przykryj drugą częścią ciasta.
  4. Całość przełóż do nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut.
  5. Po wypieczeniu posyp wypiek cukrem pudrem. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA