Zapomnij o mięsie i ryżu. Gołąbki z tym składnikiem wyjdą tak dobre, że babcia poprosi o przepis

Farsz na gołąbki zwykle kojarzy się z mięsem, czasem wymieszanym z ryżem. Jest jednak znacznie lepszy przepis na faszerowanie kapuścianych liści. Ta wegetariańska wersja klasyki zasmakuje nawet babci, która będzie prosić o przepis.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to świetna alternatywa dla mięsa i ryżu, którą mogą zajadać się zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Gotowe danie można podawać klasycznie z sosem pomidorowym lub lepiej - z pieczarkowym.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki na gołąbki:

  • główka kapusty białej,
  • woreczek kaszy gryczanej,
  • dwie garści suszonych grzybów leśnych,
  • średnia cebula,
  • natka pietruszki,
  • masło,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Sos:

  • woda z namoczonych grzybów,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • pół szklanki wody,
  • łyżka mąki,
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie gołąbków najlepiej zacząć dzień wcześniej

Zanim przystąpimy do przygotowania farszu, suszone grzyby należy zalać chłodną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotujemy je przez 45-50 minut. Wodę z moczenia zachowujemy na później.

Z główki kapusty usuwamy wierzchnie liście i odkładamy je na bok. Odcinamy głąb, czyli najtwardszą część, a resztę przekładamy do garnka z wrzątkiem. Gotujemy tak przez kilka minut, a następnie wyjmujemy i odrywamy pojedyncze liście.

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Namoczone grzyby i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na maśle i posypujemy pieprzem oraz solą. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Do grzybów na patelni dodajemy kaszę oraz odrobinę wody po grzybach i smażymy jeszcze przez chwilę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go do liści kapusty i zawijamy.

Dno dużego garnka wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty, a następnie układamy ściśle gołąbki. Zalewamy wodą lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. Przykrywamy i gotujemy około 60 minut na małej mocy ognia.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Wodę z grzybów gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W szklance łączymy wodę, śmietanę i mąkę, energicznie mieszając widelcem. Wlewamy do garnka, mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Gotowym sosem polewamy gołąbki na talerzu.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.