Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to świetna alternatywa dla mięsa i ryżu, którą mogą zajadać się zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Gotowe danie można podawać klasycznie z sosem pomidorowym lub lepiej - z pieczarkowym.
Składniki na gołąbki:
Sos:
Zanim przystąpimy do przygotowania farszu, suszone grzyby należy zalać chłodną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotujemy je przez 45-50 minut. Wodę z moczenia zachowujemy na później.
Z główki kapusty usuwamy wierzchnie liście i odkładamy je na bok. Odcinamy głąb, czyli najtwardszą część, a resztę przekładamy do garnka z wrzątkiem. Gotujemy tak przez kilka minut, a następnie wyjmujemy i odrywamy pojedyncze liście.
Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Namoczone grzyby i cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na maśle i posypujemy pieprzem oraz solą. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Do grzybów na patelni dodajemy kaszę oraz odrobinę wody po grzybach i smażymy jeszcze przez chwilę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go do liści kapusty i zawijamy.
Dno dużego garnka wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty, a następnie układamy ściśle gołąbki. Zalewamy wodą lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. Przykrywamy i gotujemy około 60 minut na małej mocy ognia.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Wodę z grzybów gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. W szklance łączymy wodę, śmietanę i mąkę, energicznie mieszając widelcem. Wlewamy do garnka, mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Gotowym sosem polewamy gołąbki na talerzu.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl