Koniec z suchym i słabym jakościowo mięsem. Kotlety mielone według Magdy Gessler są obłędnie soczyste

Tradycyjny, polski obiad zawsze jest mile widziany na stole. Ważne jednak by kultowe danie smakowało jak u babci. Magda Gessler zdradziła sposób na perfekcyjne i soczyste kotlety mielone, którym nikt się nie oprze. Sekretem smaku jest prostota, ale i najwyższej jakości składniki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zapomnij o suchym i nieapetycznym mięsie. Przygotuj na obiad soczyste i obłędnie smaczne kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler, a nie pożałujesz! To przysłowiowa bułka z masłem, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagającą teściową. Wystarczy kilka prostych zasad, by osiągnąć perfekcję! 

Soczyste kotlety mielone - tak robi je Magda Gessler 

Polska kuchnia to przede wszystkim swojskie obiady, takie jak rosół, pomidorowa, schabowe, pierogi, zasmażana kapustka no i oczywiście mielone. Kotlety to klasyka gatunku, jednak warto pamiętać o tym, że czasami nawet drobny błąd czy pomyłka może zaważyć na efekcie. Właśnie dlatego do kotletów mielonych należy wykorzystywać najlepszej jakości składniki - przede wszystkim mięso oraz bułkę, cebulę i odpowiednie przyprawy. 

Tajniki przygotowania kotletów mielonych wyjawiła Magda Gessler, która doskonale wie, jak osiągnąć obłędny, soczysty efekt. Kluczem do sukcesu jest zmielenie mięsa w domu lub postawienie na zakup u rzetelnego, lokalnego dostawcy. Ważne są także odpowiednie proporcje i zmieszanie dwóch gatunków - wieprzowiny i wołowiny, której powinno być o 1/3 mniej. Wisienką na torcie jest wyrabianie - na początku warto zrobić to z samą wodą, a następnie z pozostałymi składnikami. W ten sposób nabierze ono powietrza, dzięki czemu kotlety będą pulchne i lekkie, a nie zbite i suche.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety mielone według Magdy Gessler

Składniki: 

  • 800 g szynki wieprzowej,
  • 500 g wołowiny,
  • 2 cebule,
  • czerstwa bułka kajzerka,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • masło,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Bułkę namocz w mleku. 
  2. Zacznij od zmielenia mięsa w maszynce. Pod koniec procesu dolej do niego trochę wody i wyrabiaj przez trzy minuty. 
  3. Po tym czasie drobno pokrój cebulę i podsmaż warzywo na maśle, aż ładnie się zarumieni. Pozostaw do wystygnięcia. 
  4. Cebulę dodaj do mięsa podobnie jak odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Do miski z produktami dodaj jeszcze jajka i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiaj do połączenia składników. 
  5. Formuj niewielkie kotlety mielone. Na koniec obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na rumiany kolor. 
  6. Tak przygotowane kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami - najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami i mizeria. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.