Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zapomnij o suchym i nieapetycznym mięsie. Przygotuj na obiad soczyste i obłędnie smaczne kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler, a nie pożałujesz! To przysłowiowa bułka z masłem, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagającą teściową. Wystarczy kilka prostych zasad, by osiągnąć perfekcję!
Polska kuchnia to przede wszystkim swojskie obiady, takie jak rosół, pomidorowa, schabowe, pierogi, zasmażana kapustka no i oczywiście mielone. Kotlety to klasyka gatunku, jednak warto pamiętać o tym, że czasami nawet drobny błąd czy pomyłka może zaważyć na efekcie. Właśnie dlatego do kotletów mielonych należy wykorzystywać najlepszej jakości składniki - przede wszystkim mięso oraz bułkę, cebulę i odpowiednie przyprawy.
Tajniki przygotowania kotletów mielonych wyjawiła Magda Gessler, która doskonale wie, jak osiągnąć obłędny, soczysty efekt. Kluczem do sukcesu jest zmielenie mięsa w domu lub postawienie na zakup u rzetelnego, lokalnego dostawcy. Ważne są także odpowiednie proporcje i zmieszanie dwóch gatunków - wieprzowiny i wołowiny, której powinno być o 1/3 mniej. Wisienką na torcie jest wyrabianie - na początku warto zrobić to z samą wodą, a następnie z pozostałymi składnikami. W ten sposób nabierze ono powietrza, dzięki czemu kotlety będą pulchne i lekkie, a nie zbite i suche.
Składniki:
Sposób przygotowania: