Zobacz wideo
Przepis na ciastka amoniaczki
Paweł Ochman, autor bloga weganon.pl oraz miłośnik kuchni kresowej, która nawiązują do jego korzeni, tworzy także książki z przepisami. W jednej z nich pt. "Roślinna kuchnia kresowa" znajduje się przepis na herbatniki z makiem. Dziś zmienimy nieco przepis i połączymy smaki Wileńszczyzny z polską miłością do słodkości.
Herbatniki z makiem Pawła Ochmana. Polska wersja kresowego przysmaku
Herbatniki z makiem mają jeszcze jeden sekretny składnik. Dawni żydzi litewscy sięgali po odrobinę skórki z pomarańczy. Autor przepisu wykorzystuje ekstrakt pomarańczowy. Zatem ostateczny kształt zależy jedynie od waszych upodobań smakowych. Nasz deser będzie wykończony kremem. Dzięki temu poza lekkim, maślanym smakiem uzyskacie nadziewane ciasteczka, które idealnie skomponują się z poranną kawą.
Składniki:
- pół kg mąki krupczatki,
- 4 łyżki maku,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 250 g wegańskiej margaryny (można użyć masełka),
- 150 g cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- kakao (opcjonalnie),
- skórka z pomarańczy lub łyżeczka ekstraktu.
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru.
Miłośnicy słonych przekąsek mogą stworzyć także ziołowe krakersy z dodatkiem maku. W mediach społecznościowych autor wileńskiego przysmaku dzieli się pięknymi kadrami z kuchni kresowej, która często ma wydźwięk typowo polskiej, współczesnej kuchni.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na herbatniki z makiem i kremem. Sposób przygotowania:
- Masło lub margarynę roślinną utrzeć z cukrem pudrem.
- Wlać kwaśną śmietanę oraz ekstrakt pomarańczowy lub zetrzeć skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
- Mąkę zmieszać z makiem i sodą. Dodać do mokrych składników. Zagnieść ciasto.
- Przełożyć do miski i zakryć folią aluminiową. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować i za pomocą radełka lub noża wykroić herbatniki.
- Poukładać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 minut w opcji góra dół w temperaturze 170 st. C.
- Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem.
- Upieczone herbatniki przełożyć kremem.