Twoją kuchnię przejęli niechciani goście? Wystarczy jedna roślina, by pozbyć się moli spożywczych

Mole spożywcze to prawdziwe utrapienie. Pojawienie się ich w naszej kuchni nierzadko oznacza pozbycie się wielu zapasów, a pozbycie się szkodników nie zawsze jest proste. Istnieje jednak sposób, który nie zawodzi i może okazać się niezwykle skuteczny również w twojej kuchni.

Każdy, kto choć raz w życiu miał do czynienia z tymi uciążliwymi szkodnikami, zdaje sobie sprawę z trudnej walki, jaką niekiedy trzeba stoczyć z molami spożywczymi. Często należy przejrzeć wszystkie suche produkty, które znajdują się w szafkach, a nierzadko trzeba je również wyrzucić. Mole spożywcze uwielbiają bowiem chować się w kaszach, makaronach, a także w cukrze, herbatach i ziołach. Na całe szczęście jest kilka produktów, które skutecznie odstraszają te owady.

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Ten liść powinien znaleźć się w każdym słoiku

Czego nienawidzą mole spożywcze? Między innymi liści laurowych. Zapach tej przyprawy jest dla owadów nieprzyjemny i będą się od niego trzymać z daleka. Z tego powodu najlepiej wsadzić po jednym liściu laurowym do każdego słoika z suchymi produktami, np. mąką, cukrem czy herbatą. Aromat przyprawy nie zmieni smaku ani zapachu naszych ulubionych produktów, a skutecznie ochroni je przed inwazją niechcianych gości. Liście laurowe można położyć także na półkach spiżarni czy kuchennych szafek. 

Dodatkowo mole jak ognia unikają również ziela angielskiego, goździków, jałowca i kminku. Te przyprawy są jednak bardziej aromatyczne niż liście laurowe, dlatego tych lepiej nie wkładać bezpośrednio do suchych produktów, które chcemy ochronić przed molami spożywczymi. Zamiast tego wystarczy wsypać kilka goździków lub łyżeczkę kminu do słoika i wstawić otwarte naczynie do szafki. Silny aromat przypraw powinien odstraszyć owady.

Mole spożywcze nienawidzą tych zapachów

Innym skutecznym sposobem na pozbycie się moli spożywczych z kuchennych szafek jest użycie olejków eterycznych. Owady te bardzo nie lubią aromatu wanilii oraz lawendy. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości olejek eteryczny i nasączyć nim waciki, które wystarczy rozłożyć na półkach i w szafkach. Silny zapach odstraszy mole na zawsze. Jeśli jednak nie mamy dostępu do potrzebnych olejków, doskonale sprawdzą się także aromatyzowane saszetki np. do torebki lub samochodu. 
Innym sposobem może być również użycie hydrolatu lawendowego, którym warto spryskać szafki i szuflady po umyciu, lub rozsypanie suszonej lawendy z ogródka czy balkonu.

Pozbycie się szkodników krok po kroku

Jeśli zobaczymy mola spożywczego w mieszkaniu, możemy być niemal pewni, że jest ich więcej. Z tego powodu warto zarezerwować sobie kilka godzin na gruntowne przejrzenie kuchennych szafek, szuflad i półek. Każdą z nich warto dokładnie umyć i wykorzystać któryś z wyżej wymienionych sposobów np. spryskać wnętrze szafek lawendowym hydrolatem lub rozsypać w nich przyprawy. Następnie należy przejrzeć każde pudełko, słoik i torebkę z suchymi produktami. Lepiej pozbyć się tych, które są w tekturze lub papierowych torebkach i zamienić je na szklane, szczelnie zamykane słoiki. Do każdego z nich warto dodać liść laurowy. Z kolei produkty, w których znajdziemy mole spożywcze lub charakterystyczne "pajęczynki" należy dokładnie zabezpieczyć i natychmiast wyrzucić.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.